Voorlopige schorsing schaatser Koelizjnikov opgeheven

Hij heeft volgens de schaatsbond voldoende kunnen aantonen dat hij voor het laatst vorig jaar meldonium gebruikte.

Foto Jerry Lampen / ANP

Schaatskampioen Pavel Koelizjnikov hoeft waarschijnlijk niet te vrezen voor een schorsing wegens meldoniumgebruik. De internationale schaatsbond ISU heeft maandag officieel bekendgemaakt dat zijn voorlopige schorsing wordt opgeheven. Ook de voorlopige uitsluiting van Russische shorttrackers Semen Jelistratov en Ekaterina Konstantinova en kunstschaatster Ekaterina Bobrova wordt ongedaan gemaakt.

Meldonium staat sinds 1 januari op de dopinglijst. Sinds die tijd zijn zo rond de 200 atleten betrapt op het gebruik ervan, voornamelijk uit Oost-Europa. Maar volgens de fabrikant van het middel kunnen sporen van meldonium zelfs enkele maanden na gebruik nog in het lichaam gevonden worden.

Dat zou betekenen dat een sporter wel betrapt wordt op het middel, maar het na 1 januari niet meer genomen heeft. Half april maakte het werelddopingagentschap (WADA) bekend dat sporters hun straf ontlopen als het waarschijnlijk is dat ze het middel niet na 1 januari gebruikt hebben.

Voldoende aannemelijk

In een verklaring schrijft de ISU:

“Alle hier genoemde schaatsers hebben de ISU geloofwaardig aangetoond dat ze gestopt zijn met meldoniumgebruik voor 1 januari 2016, toen de substantie op de dopinglijst kwam. Daarom heeft de ISU besloten de voorlopige schorsingen van de vier schaatsers met onmiddellijke ingang op te heffen. Hun uitslagen worden ook niet geschrapt.”

Nadat het nieuws bekend werd dat Koelizjnikov betrapt was, reageerden Nederlandse schaatsers verontwaardigd. Concurrent Kjeld Nuis, tweede op het WK sprint achter de Rus, voelde zich bekocht en vond dat de wereldtitel hem toebehoorde. Nuis zei toen: “Dat moment om juichend op het podium te staan in Zuid-Korea, dat krijg ik nooit meer terug.”

Opluchting

Mocht later wetenschappelijk onderzoek aantonen dat de schaatsers zich wel na de jaarwisseling aan meldonium bezondigd hebben, dan kan de procedure hervat worden, zegt de ISU.

Zeker voor Pavel Koelizjnikov zal de opheffing van de voorlopige schorsing als een opluchting komen. In zijn jeugdjaren is de Rus al een keer twee jaar buitengesloten geweest wegens dopinggebruik. Een nieuwe schorsing had daarom einde carrière kunnen betekenen.

    • Joram Bolle