Videobeelden verdringen zang Mariah Carey

Heeft Mariah Carey (46) nog wel de bezieling die haar een kwarteeuw geleden tot de koningin van de dramatische soulballade maakte?

Mariah Carey in de Ziggo Dome.Foto Andreas Terlaak

Haar stem behoort nog altijd tot de wereldwonderen van de popmuziek. Binnen één strofe van haar herkenningmelodie Emotions moduleerde Mariah Carey tweemaal een octaaf, totdat ze een zo hoog en glashard geluid liet horen dat het serviesgoed in de wandelgangen van de Ziggo Dome ervan rinkelde. Niks mis met haar techniek, maar heeft Carey (46) nog wel de bezieling die haar een kwarteeuw geleden tot de koningin van de dramatische soulballade maakte?

Mariah Carey in de Ziggo Dome.Foto Andreas Terlaak

Ze is wat gevulder rond de heupen. Mariah Carey kon het hebben in de opeenvolging van glitterpakjes waarin ze zaterdag door haar zes gespierde dansers werd rondgedragen. Dansen deed ze niet veel, want de popdiva had al haar energie nodig voor de vocale acrobatiek die als vanouds uit het diepst van haar tenen kwam. De show ademde Las Vegas, met dansroutines waarin gastzanger Trey Lorenz de aandacht afleidde van Mariahs kleed- en adempauzes.

Carey begon haar eerste Nederlandse optreden in veertien jaar ruim een half uur te laat. Geen probleem, want haar machinaal doorstomende band jaste de hits er in halve minuutjes doorheen alsof ze zapmomenten naar andere zenders moesten ontwijken. Vanaf het moment dat de ingeblikte Busta Rhymes beeldvullend op het achtergrondscherm verscheen in I Know What You Want werden de geprojecteerde videoclips net zo belangrijk als de liveprestaties. Ultrakorte versies van Obsessed, It’s Like That en Shake It Off kregen vooral een herkenningsapplaus vanwege de clips.

Gênant werd het toen het uit 1998 stammende When You Believe in zijn geheel op het scherm werd vertoond, compleet met de jongere Mariah in duet met de betreurde Whitney Houston. De echte Mariah Carey in haar oogverblindende glitterjurk zong mee, maar het was moeilijk te controleren hoeveel livegeluid er werd bijgemixt. De powerballad Hero was daarna een verademing. Eindelijk werd er weer een nummer in zijn geheel uitgezongen.

De artistieke contouren van Mariah Careys muziek zijn al 25 jaar vastomlijnd en met haar miraculeus zuivere, volumerijke en rekbare zang maakte ze onverminderd indruk. Het ontbrak haar echter aan persoonlijkheid om boven de materie uit te stijgen. Vandaar dat haar fenomenale Badfinger/Nilsson-cover Without You mijlenver uitstak boven haar gedateerde flirts met r&b en hiphop, als een lied waarbij geen videobeelden nodig waren om het publiek in vervoering te brengen.

    • Jan Vollaard