Pro-Europese partij grote winnaar

Volgens de eerste exitpolls, zondagavond, is de pro-Europese partij van de huidige premier Aleksandar Vucic de grote winnaar van de Servische parlementsverkiezingen. De partij krijgt in de eerste polls 56 procent van de stemmen.

Er zijn 250 zetels te verdelen in het Servische parlement. De overwinning van de Servische Progressieve Partij (SNS) was vooraf verwacht. Vucic en zijn populistische partij hebben de laatste jaren een draai gemaakt van een extreem nationalistische insteek naar een pro-Europees hervormingsbeleid. Vucic had de verkiezingen twee jaar eerder dan gepland uit laten schrijven, omdat hij naar eigen zeggen een nieuw mandaat zocht om strengere hervormingseisen van de EU door te voeren. Volgens critici wilde hij echter een nieuwe termijn van vier jaar zeker stellen nu hij nog populair is. (NRC)