ING en Rabobank lenen toch honderd miljoen aan kolenbedrijf

In november maakte ING juist bekend wereldwijd minder in kolen te willen investeren in de strijd tegen klimaatverandering.

Logo van ING.
Logo van ING. Foto Remko de Waal / ANP

ING en Rabobank leenden meer dan honderd miljoen euro aan het Russische kolenbedrijf SUEK. Dat blijkt uit gegevens op het de website van SUEK, die gecontroleerd zijn door onderzoeksbureau Profundo. In november maakte ING juist bekend wereldwijd minder in kolen te willen investeren in de strijd tegen klimaatverandering.

Beide banken leenden afgelopen februari 109,3 miljoen euro aan SUEK, als onderdeel van een lening van 1 miljard door een groep banken uit Rusland, Italië, Duitsland, Zweden en Frankrijk. SUEK is een van de grootste kolenproducenten ter wereld en de grootste van Rusland.

Verbijstering

Organisaties zijn ontzet over de lening die de Nederlandse banken hebben verstrekt. Eerlijke Bankwijzer - een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX - is “verbijsterd”. De belofte van ING noemt de organisatie “volstrekt ongeloofwaardig”. Ook de financiering van de Rabobank druist in tegen haar profilering als marktleider in duurzaame energieopwekking, volgens Eerlijke Bankwijzer, die onderzoeksbureau Profundo inschakelde om de SUEK-gegevens te checken.

Maandag vindt de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering van ING plaats. Eerlijke Bankwijzer roept de ING-directie op nogmaals de belofte te doen niet meer in kolen te investeren. Aan de Rabobank doet de organisatie dezelfde oproep.

Voorfinanciering

Volgens een woordvoerster van de Rabobank is de bank “wel degelijk” marktleider in duurzame energieopwekking:

“De lening heeft betrekking op de export van kolen, niet op de productie ervan. Ons duurzaamheidsbeleid is erop gericht om de energieopwekking te verduurzamen. Dit gaat om voorfinanciering van grondstofstromen.

Rabobank zegt slechts 6,9 miljoen euro aan investeringen heeft uitstaan in steenkoolwinning, tegenover 3,8 miljard euro in duurzame energie. De 109,3 miljoen euro aan SUEK is geen investering, maar een voorfinanciering, benadrukt de woordvoerster.

Herkapitalisering

Volgens ING breekt de bank geen belofte, omdat zij in november al duidelijk maakte nog wel zaken te doen met bestaande klanten. ING zou deze klanten helpen met een duurzame transitie. De lening aan SUEK noemt ING een herkapitalisering, een verlengde lening. In het NOS Radio1-Journaal zegt Arnaud Cohen Stuart van de afdeling Duurzaamheid van ING:

“Je kan niet van de ene op de andere dag een klant gedag zeggen. Dan gaat een bedrijf failliet.”

De Rabobank-woordvoerster onderstreept ook dat de lening een herfinanciering is van een bestaande klant. Woordvoerder Evert Hassink van Milieudefensie reageert hier sceptisch op:

“ING heeft heel veel klanten. Als zij die allemaal gaat herkapitaliseren dan komt van een energietransitie niets terecht. ING zegt dat het klanten ondersteunt in een duurzame transitie, maar SUEK is een kolenmijnbedijf pur sang. Daar is weinig duurzaams aan.”

Stientje van Veldhoven van D66, met de portefeuille duurzaamheid, reageert op Twitter:

Twitter avatar SvVeldhoven Stientje v Veldhoven Ik ben wel benieuwd wat ING voor verklaring heeft, voor breken belofte, om niet meer in kolen te investeren! https://t.co/qB5Cy1UJ0t