Topmannen Deutsche Bank vrijgesproken van meineed

Het is niet bewezen dat ze valse verklaringen aflegden in een rechtszaak over het faillissement van mediamagnaat Kirch.

Jürgen Fitschen arriveert bij de rechtbank met zijn advocate. Foto Christof Stache / AFP

Topman van de Deutsche Bank Jürgen Fitschen is samen met vier andere topmannen vrijgesproken van fraude en meineed door de rechtbank in München. Fitschen stond terecht omdat hij de andere vier niet zou hebben weerhouden van het afgeven van valse verklaringen in een rechtszaak omtrent de Duitse mediamagnaat Leo Kirch. De valse verklaringen zijn echter niet bewezen verklaard.

Kirch, die in 2011 overleed, beschuldigde de Deutsche Bank ervan dat zij een rol zou hebben gespeeld bij het faillissement van zijn mediabedrijf. Toenmalig topman Rolf Breuer trok de kredietwaardigheid van het bedrijf in twijfel op televisie. Investeerders trokken zich daarna terug en het lukte Kirch niet de schulden van zijn bedrijf te herfinancieren.

Kirch spande een rechtszaak aan tegen de bank. De Deutsche Bank schikte met erfgenamen voor 925 miljoen euro. Daarna, in augustus 2014, werden de topmannen door het Duitse OM beschuldigd van de valse verklaringen. Nu zijn Rolf Breuer, Josef Ackermann, Clemens Börsig en Tessen von Heydebreck vrijgesproken.

Opstappen

Fitschen (66) kondigde vorig jaar al zijn vertrek aan bij de Deutsche bank. Hij stopt in mei. Vorig jaar juni stapte topman Anshu Jain (52) al op. Sinds hun aantreden in juni 2012 is de Deutsche Bank, een van de grootste financiële instellingen ter wereld, van het ene schandaal in het andere gerold. Net als de Rabobank was de Deutsche Bank betrokken bij het Libor-schandaal, waarbij met rente werd gefraudeerd.

Financieel liep het ook niet goed, mede als gevolg van alle boetes en schikkingen die de bank vanwege die affaires moest betalen. Deutsche Bank zou verwikkeld zijn in zo’n 6.000 juridische kwesties.

    • Menno Sedee