‘Sterke vrouwen’ op nieuw album Beyoncé

Popmuziek Over overspel, racisme en sterke vrouwen gaat Beyoncés zaterdag verschenen nieuwe album ‘Lemonade’.

Beyoncé in februari dit jaar tijdens de Super Bowl, waar ze optrad in een show met het thema ‘Black Power’.
Beyoncé in februari dit jaar tijdens de Super Bowl, waar ze optrad in een show met het thema ‘Black Power’. Foto AP

Ballerina Michaela DePrince van Het Nationale Ballet danst in de video’s van het nieuwe album Lemonade van Beyoncé, dat zaterdag onaangekondigd uitgebracht werd. Het album ging als een uur durende film in première bij zender HBO.

Lemonade is een album waarin Beyoncé haar woede over het overspel van haar man, rapper Jay Z, lijkt te bezingen, en de hachelijke positie van zwarte vrouwen aan de orde stelt. Beyoncé maakte al eerder een politiek statement door in februari dit jaar tijdens een optreden in de pauze van de Super Bowl zich solidair te verklaren met de Black Lives Matter-beweging, die zich keert tegen schietgrage blanke Amerikaanse agenten.

In een van de video’s van Lemonade toont Beyoncé moeders van zwarte kinderen die zijn omgekomen bij politieacties in de VS. Daarnaast figureren verschillende zwarte vrouwelijke sterren in de video’s, zoals tennisster Serena Williams. Ook ballerina DePrince, een oorlogswees uit Sierra Leone, geadopteerd door een Amerikaans gezin, hoort daarbij. DePrince danst solo en met Beyoncé. De opnames zijn vorig jaar in het geheim gemaakt op voormalige slavenplantages in Louisiana. In het nummer worden ze gepresenteerd als een geheim genootschap van sterke en trotse zwarte vrouwen, the Secret Society Women. Beyoncé gebruikt op haar album een fragment uit een speech van Malcolm X, die zegt: „De minst gerespecteerde persoon in Amerika is de zwarte vrouw. De meest onbeschermde persoon in Amerika is de zwarte vrouw. De meest verwaarloosde persoon in Amerika is de zwarte vrouw.”

„Ik geloof dat dit project bijdraagt aan de boodschap dat ieder leven telt, wat voor kleur je ook bent”, zegt Michaela DePrince in een persverklaring van Het Nationale Ballet. Ze draait de „inspirerende” nummers van Beyoncé voordat ze moet optreden bij balletvoorstellingen.

Naast de feministische antiracismeboodschap in Lemonade – mannen komen amper voor in de video’s – vertelt Beyoncé volgens muziekmagazine Rolling Stone het verhaal over ontrouw en verzoening. „Are you cheating on me?”, vraagt Beyoncé de kijkers aan het begin. Als Beyoncé over haar woede zingt – terwijl ze met een honkbalknuppel auto’s stuk slaat – lijkt de muziek op Lemonade op hardrock als van Led Zeppelin, aldus Rolling Stone. Maar er zijn ook veel rustige ballades en bluesachtige nummers, soms met funky gospelachtige uitbarstingen.

Er doen verschillende bekende popsterren mee, zoals Kendrick Lamar, The Weeknd en Jack White, maar je ziet ze niet in de video’s die onder anderen door Kahlil Joseph gemaakt zijn. Pas tegen het einde, als er sprake is van verzoening, zien we ook rapper Jay Z, als Beyoncé met haar dochter Blue Ivy in beeld is. In 2014 en 2015 waren er nooit bevestigde geruchten over overspel van Jay Z en huwelijksproblemen bij het stel. Lemonade is het zesde soloalbum van Beyoncé, met 12 tracks, en alleen via Tidal, de streamingsdienst van Jay Z, te koop.

    • Paul Steenhuis