Philips ziet omzet groeien en winst dalen

Ook kondigde het bedrijf aan de lichtdivisie mogelijk naar de beurs te willen brengen.

Het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam. Foto: Remko de Waal / ANP

Philips heeft in het eerste kwartaal van 2016 een omzet behaald van 5,5 miljard euro, 3 procent meer dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf, die maandag werden gepresenteerd.

De nettowinst liep echter terug van 100 miljoen naar 37 miljoen euro. Volgens het bedrijf heeft dat te maken met belastingen als gevolg van de geplande opsplitsing tussen de lichtdivisie en gezondheidstechnologie. Dit proces kan volgens Philips nog in de eerste helft van het jaar worden afgerond.

Frans van Houten, bestuursvoorzitter en CEO van Philips:

“Philips’ cijfers uit het eerste kwartaal van 2016 tonen een solide verkoopgroei onder onze gezondheidstechnologie en LED lighting-activiteiten, ondersteund door een succesvolle lancering van meerdere nieuwe producten. We hebben ook operationele vooruitgang geboekt dankzij een hoger aantal van en breder aanbod aan producten.”

Volgens Van Houten blijven de vooruitzichten voor 2016 ten opzichte van de in januari gepresenteerde jaarcijfers hetzelfde: er worden hogere opbrengsten verwacht, ondanks macro-economisch moeilijke tijden.

Beursgang

Philips liet maandag ook weten zijn lichtdivisie als zelfstandig bedrijf naar de beurs te willen brengen. Het bedrijf wil zich geheel toeleggen op gezondheidstechnologie.

NRC-redacteur Wouter van Noort houdt wat betreft de beursgang van deze tak van Philips een slag om de arm:

“Het was te verwachten dat Philips naar buiten brengt dat een beursgang serieus wordt genomen: het bedrijf onderhandelt momenteel namelijk ook met private partijen. De aankondiging van de beursgang zet druk op die onderhandelingen.”

    • Etienne Verschuren