Peter Heerschop houdt zijn verhalen gezellig en mild

Van Van horen zeggen, de nieuwe solovoorstelling van Peter Heerschop, spat nou niet bepaald de vonk van het heilig moeten af.

Peter Heerschop. Foto Joris Bennekom
Peter Heerschop. Foto Joris Bennekom

Met zijn vaste kwartet NUHR speelde Peter Heerschop dit seizoen al in de uitstekende voorstelling Draai het eens om. Kennelijk voelde hij ook de behoefte om er een solo bij te doen. Dat moet dan zijn om eens meer spreektijd te hebben of om niet zo genadeloos geanalyseerd te worden door zijn drie vrienden. Want van Van horen zeggen spat nou niet bepaald de vonk van het heilig moeten af.

Peter Heerschop. Foto Joris Bennekom

Nu hij alle tijd en rust heeft, vertelt Heerschop de verhalen die hij wil vertellen met de air van een brave baas die graag aan het woord is. En omdat het nu eenmaal zo schijnt te horen, timmert hij die verhalen aan elkaar, rommelig en achteloos. Zijn doel is, zegt hij, dat ons leven leuker zal zijn, morgen na het zien van zijn voorstelling. Als hij daar aan het einde van de avond op terugkomt, raffelt hij het af. Het was ook alleen maar voor de vorm.

Een andere introductie die hij doet, is dat verhalen van anderen eigenlijk over jezelf gaan, een mededeling die je thematisch kan opvatten. Maar hij maakt zich er makkelijk vanaf door zichzelf zogenaamd te ontmaskeren met een kluchtige verspreking.

Heerschop wil het, kortom, gezellig houden en niet te moeilijk doen. En waarom niet? Wie daarin meegaat, krijgt een selectie verhalen die het aanhoren waard zijn. Ondanks zijn beperkte variatie bij het spreken is Heerschop een prettige man om naar te luisteren. Het tempo zakt geen moment in en zijn stijve motoriek geeft hem een aimabele, aaibare uitstraling.

Heerschop vertelt over een vriend met aambeien en een vriend die er onverwacht gelukkig uit ziet, over een reis naar Birma, over hoe onze hersenhelften werken (met een vleugje horror) en over hoe twee leerlingen van hem (hij was vroeger gymleraar) in één les allebei hun arm braken. Met milde zelfspot bespreekt hij hoe multiculti hij wel niet is. Als hij dat doorprikt, laat hij zich even gaan in wilde fantasieën over buitenlandse vrouwen. Dat moment van onstuimigheid is een van de leukere.

    • Ron Rijghard