Obama verzesvoudigt aanwezigheid in Syrië naar 300 man

Het is nog onduidelijk wat de 250 extra Amerikaanse militairen gaan doen in de strijd tegen IS.

Barack Obama gaat aan boord van de Air Force One voor zijn bezoek aan Saoedi-Arabië, Groot-Brittanië en Duitsland afgelopen week.
Barack Obama gaat aan boord van de Air Force One voor zijn bezoek aan Saoedi-Arabië, Groot-Brittanië en Duitsland afgelopen week. Foto Carolyn Kaster / AP

Barack Obama gaat 250 extra Amerikaanse troepen naar Syrië sturen. Dat zei de Amerikaanse president in een toespraak tijdens zijn bezoek aan Duitsland. Eerder bevestigde het Witte Huis het plan al na berichtgeving van The Wall Street Journal. Dat betekent dat de omvang van het Amerikaanse legerpersoneel in Syrië wordt verzesvoudigd. Dat meldt persbureau Reuters.

Het is nog onduidelijk wat de eenheden gaan doen. Ze zullen in ieder geval ingezet worden in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat. Vorig jaar stuurde Obama vijftig speciale eenheden. Volgens persbureau AP gaat het nu ook vooral om speciale eenheden en zal ook extra logistiek en medisch personeel ingezet worden.

Geen grondtroepen tegen Assad

Zondag benadrukte Obama in een interview met de BBC dat de VS geen grondtroepen naar Syrië gaat sturen om het regime van Assad omver te werpen. Momenteel is nog officieel een staakt-het-vuren van kracht tussen het Syrische regeringsleger en rebellengroepen. De internationale coalitie, geleid door de Verenigde Staten, blijft wel luchtaanvallen uitvoeren op IS.

Obama is momenteel in Hannover om onder meer de situatie in Syrië met Angela Merkel te bespreken. Tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabië, Groot-Brittanië en Duitsland afgelopen week was de strijd tegen IS een hoofdonderwerp.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

Ook uitbreiding troepenmacht in Irak

De aankondiging komt een week nadat de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter bekendmaakte het aantal troepen in Irak te verhogen met een vergelijkbaar aantal (met 217 naar 4.087). De militairen moeten vooral Irakese collega’s adviseren en assisteren bij het heroveren van de noordelijke Irakese stad Mosul op IS. Daarnaast sturen de VS acht Apache-gevechtshelikopters naar Irak en hebben ze 415 miljoen dollar toegezegd aan Koerdische milities in Irak als steun.

    • Menno Sedee