‘VS moeten oefeningen stoppen’

Noord-Korea is bereid zijn kernproeven te stoppen, als de Verenigde Staten zijn jaarlijkse militaire oefeningen met Zuid-Korea staakt. Dat heeft de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Su Yong zaterdagavond in zijn eerste interview met een westers medium, persbureau Associated Press, gezegd. De gezamenlijke oefeningen van de VS en Zuid-Korea zijn dit jaar omvangrijker dan ooit. Het aantal deelnemende troepen werd opgeschroefd naar 315.000, waarvan 15.000 Amerikaanse militairen. Dat was een waarschuwing aan Noord-Korea, dat in januari een vierde nucleaire test uitvoerde, met een reeks sancties van de Verenigde Naties tot gevolg. De oefeningen zullen tot eind april duren. Als de oefeningen op het Koreaans schiereiland voor „enkele jaren” uitblijven, zouden „nieuwe kansen” ontstaan voor „de hele wereld”, aldus Ri Su Yong. (NRC)