Schuttert steekt boven allen uit

Foto’s KOEN VAN WEEL/ANP

De boomlange Frank Schuttert straalt. Hij is pas 22 jaar en nu al Nederlands kampioen met zijn paard Go Easy de Muze. De springruiter laat gerenommeerde namen als Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder en Jur Vrieling achter zich.

Aan alle kanten wordt hij gefeliciteerd. Met zijn 2,03 meter torent de nieuwe kampioen boven iedereen uit. Schuttert heeft zelfs zulke lange onderbenen, dat zijn rijlaarzen op maat zijn gemaakt. De ‘normale’ laarzen passen hem niet. „Iedereen heeft het nu over Rio, maar ik kom met dit paard pas net kijken”, zegt Schuttert zondag na de finale. „Al wil ik daar natuurlijk ook heen.”

Met het oog op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft het paard van een van Schutterts concurrenten bij het NK, Europees en wereldkampioen Jeroen Dubbeldam, rust gekregen. Dubbeldam wordt met een ‘reservepaard’ twaalfde.

Maar dat doet niets af aan de prestatie van Schuttert, die als voorlaatste deelnemer ook in de tweede manche van de finale foutloos rijdt. Na zijn derde plaats in 2014 wint Schuttert voor het eerst het NK. Voor zijn werkgever Jos Lansink, eigenaar van Go Easy, is het de negende Nederlandse titel. Lansink werd zelf acht keer kampioen. (NRC)