NFL-ster Tom Brady toch weer geschorst vanwege ‘Deflategate’

De kansen om tegen de beslissing in beroep te gaan slinken bovendien voor de quarterback van de New England Patriots.

New England Patriots-quarterback Tom Brady. Foto Greg M. Cooper/Reuters

Hij had zich er al op voorbereid, voor de zekerheid. Sterquarterback Tom Brady (38) tekende in maart een nieuw contract bij de New England Patriots waarin stond dat hij komend seizoen een basissalaris van ‘slechts’ één miljoen dollar zou krijgen, in plaats van negen. Slim rekenwerk. Als hij alsnog geschorst zou worden voor zijn rol in het inmiddels beruchte ‘Deflategate’-schandaal en zo geld zou mislopen, zou dat aanzienlijk minder zijn. Die schorsing is sinds maandag inderdaad heel dichtbij: Brady verloor zijn hoger beroep, en moet zoals het nu staat alsnog vier wedstrijden langs de kant staan.

‘Deflategate’ ging feitelijk maar over één wedstrijd, die uit begin 2015 waarin de Patriots zich ten koste van de Indianapolis Colts met overmacht plaatsten voor de Super Bowl die ze later zouden winnen, maar duurt inmiddels langer dan drie hele seizoenen. De Patriots zouden ballen in de wedstrijd iets hebben laten leeglopen, wat in het American football een voordeel geeft, omdat zowel de quarterback (die de bal gooit) als zijn receivers (die hem vangen) en running backs (die ermee lopen) zo meer grip hebben. Brady zou betrokken zijn geweest.

De NFL, de Amerikaanse profcompetitie, schorste Brady in eerste instantie al voor vier wedstrijden. Een districtsrechter hief de schorsing vlak voor het begin van het vorige seizoen op, omdat er fouten waren gemaakt in het proces. Brady speelde vervolgens het hele seizoen en de Patriots verloren uiteindelijk in de play-offs van de Denver Broncos, de latere Super Bowl-winnaar. Het proces werd over het seizoen heen getild.

Komt hij er nog onderuit?

Brady heeft nog opties om onder de schorsing uit te komen, maar zijn kansen worden steeds kleiner. Hij zal ongetwijfeld proberen de straf te ‘pauzeren’ terwijl hij zoekt naar manier om nog in beroep te gaan, om zo gewoon in september te kunnen spelen. Daarnaast kan hij de zaak nog voor het Hof van Beroep voor het tweede circuit brengen, maar dat kan de zaak weigeren. Eventueel rest nog een stap naar het Hooggerechtshof.

Brady is een van de succesvolste spelers ooit in het American football. Met de Patriots, waar hij al vanaf het begin van zijn profcarrière in 2000 speelt, won hij al vier Super Bowl-titels en werd hij twee keer uitverkozen tot beste speler van de NFL.

    • Frank Huiskamp