Minder verlies en krimpende omzet TNT vlak voor overname

In het laatste kwartaal van 2015 boekte TNT nog voor het eerst sinds de afsplitsing van Post NL in 2011 winst.

Exterieur van het hoofdkantoor van TNT Express. Foto Koen van Weel / ANP

Koeriersbedrijf TNT Express heeft het eerste kwartaal van dit jaar, vlak voor de ophanden zijnde overname door FedEx, minder verlies gemaakt, maar laat ook krimpende omzetcijfers zien vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit de maandag gepresenteerde kwartaalcijfers van de pakketbezorger. Het bedrijf schreef de daling van de omzet toe aan negatieve wisselkoerseffecten, lagere brandstoftoeslagen en een kleiner aantal werkdagen dan in de eerste drie maanden van 2015.

De omzet lag in het afgelopen kwartaal op 1,6 miljard euro, 2 procent minder dan een jaar eerder. Het operationale verlies, 1 miljoen euro, kwam tien miljoen euro lager uit dan een jaar geleden. Het nettoverlies werd ook flink verkleind, van 19 naar 14 miljoen euro.

In heel 2015 groeide de omzet nog met 3,5 procent. In het laatste kwartaal van 2015 boekte TNT juist nog voor het eerst sinds de afsplitsing van Post NL in 2011 winst.

Overname FedEx

TNT Express kan elk moment worden overgenomen door de Amerikaanse branchegenoot FedEx, naar verwachting nog de eerste helft van dit jaar. TNT en FedEx wachten nog op goedkeuring door de mededingingsautoriteiten van China. In de Europese Unie en de Verenigde Staten is de overname al goedgekeurd. Ook Brazilië ging onlangs akkoord.

Leading the Way, The Long Future, The Way the World Works. Koeriersbedrijf FedEx in vijf jaarverslagtitels

TNT wist zijn opbrengsten in de meeste landen waar het actief is op te voeren. In Australië en Brazilië hield het koeriersbedrijf echter last van de moeilijke marktomstandigheden. In tegenstelling tot vorig jaar, liet China een groei zien. TNT verwacht dat de economische ontwikkelingen buiten Europa zwak blijven, vooral in Brazilië.

    • Menno Sedee