‘Militanten doden redacteur LHBT-tijdschrift Bangladesh’

Wie de aanval uitvoerde is nog onbekend, maar de afgelopen weken doodden islamitische radicalen meerdere seculiere activisten.

Protest in 2015 tegen de moord op blogger Avijit Roy. Hij maakte geen geheim van zijn atheïstische opvattingen.
Protest in 2015 tegen de moord op blogger Avijit Roy. Hij maakte geen geheim van zijn atheïstische opvattingen. Foto AFP

Een redacteur van Roopbaan, een tijdschrift in Bangladesh voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s), is met messen vermoord in de Bengaalse hoofdstad Dhaka. Dat meldt de krant The Daily Star uit Bangladesh. Zulhaz Mannan zou ook werkzaam zijn geweest voor USAID, de Amerikaanse overheidsinstelling voor ontwikkelingshulp.

Volgens de politie kwamen de vijf moordenaars het appartement van Mannan in door te zeggen dat ze een pakketje voor hem hadden. Ook een ander werd gedood. Het zou gaan om Tanay Fahim, net als Mannan een LHBT-activist. De moordenaars zouden kapmessen gebruikt hebben. De politie vermoedt dat de aanval het werk is van islamitische militanten.

Atheïstische activisten

De laatste tijd vinden er veel moorden plaats van radicale islamieten op intellectuelen en bloggers. Zaterdag werd professor Rezaul Karim Siddiqi (58) met kapmessen vermoord. De hoogleraar Engels had een muziekschool geopend in een overheersend moslimfundamentalistisch bolwerk. Hem zou verweten zijn dat hij atheïsme predikt.

Een paar weken eerder werd een activistische student gelyncht. In de hoofdstad Dhaka werd hij door drie mannen met messen en vuurwapens aangevallen. De student stond bekend om uitspraken op social media tegen de islam en voor secularisme.

Lees ook over de bloggers uit Bangladesh: Alleen buiten Bangladesh zijn ze nog veilig

Wahabisme

Sinds 2013 zijn nog zes andere seculiere bloggers vermoord door radicale islamieten. De fundamentalistische islam groeit sterk in Bangladesh. Dat komt voornamelijk door donaties van instellingen uit Saoedi-Arabië die het wahabisme aanhangen, een zeer conservatieve stroming die de officiële islamitische leer in Saoedi-Arabië is.

Imran Sarker, een van de bekendste seculiere bloggers van Bangladesh, maakte maandag bekend doodsbedreigingen te hebben ontvangen via de telefoon. In 2013 deed hij mee aan anti-islamitische demonstraties. Volgens Sarker komen de bedreigingen echter uit de hoek van overheidsaanhangers en niet van radicale islamieten, meldt persbureau AFP.