Metrostation Maalbeek na bijna 5 weken weer geopend

Nu station Maalbeek weer open is, rijdt het volledige metronetwerk in Brussel weer normaal.

Het station wordt nog wel zwaarbeveiligd. foto John Thys / AFP

Voor het eerst sinds de aanslagen op 22 maart is maandagmorgen weer een metro vertrokken vanaf het Brusselse station Maalbeek. Bijna vijf weken was het station gesloten, maar sinds 05.30 uur rijdt het metronetwerk weer volgens de normale dienstregeling.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambom maakte vrijdag na berichtgeving van de Vlaamse radio- en televisieomroep VRT al bekend dat metrostation Maalbeek maandag weer open zou gaan. Het leeuwendeel van het overige metroverkeer werd een kleine twee weken geleden al hervat, onder zware politiebewaking.

Afgelopen zaterdag waren nabestaanden van de aanslagen in de gelegenheid om het station in besloten kring te bezoeken. Daar kwamen ruim tweehonderd mensen op af. Bij de terroristische aanslagen in het metrostation kwamen twintig mensen om het leven. In het station komt in afwachting van een permanent herdenkingsmonument een tijdelijke herdenkingswand, waar mensen een boodschap kunnen achterlaten.

Zaventem

Vanaf de Brusselse luchthaven Zaventem vertrokken 3 april de eerst vluchten weer. Naar alle waarschijnlijkheid is het vliegveld eind juni weer helemaal operationeel. Momenteel is dat nog niet mogelijk, omdat de hoofdvertrekhal nog altijd niet gebruikt kan worden door de schade als gevolg van de aanslagen. Inchecken kan in een grote tent die momenteel fungeert als vertrekhal. Op normale dagen handelt het vliegveld zeker 4.000 passagiers af per uur, momenteel zijn dat er 800 per uur.

    • Maarten Back