Merkel en Obama hebben haast met handelsverdrag

De Duitse en Amerikaanse leiders waarschuwen dat het verdrag er snel moet komen. „Benut deze kans.”

De Amerikaanse president Obama gisteren bij bondskanselierMerkel.
De Amerikaanse president Obama gisteren bij bondskanselierMerkel. Foto Odd Andersen/AP

De Amerikaanse president Obama en de Duitse bondskanselier Merkel hebben zondag gezamenlijk geprobeerd het omstreden handelsakkoord TTIP te redden van de grote weerstand ertegen in de Amerikaanse en Europese publieke opinie. Bij de opening van de Hannover Messe, een van de grootste industriebeurzen ter wereld, benadrukten beide leiders dat het handelsakkoord zowel om economische als om politieke redenen juist nu van groot belang is.

Obama, die deze maandag met zijn Duitse gastvrouw een rondgang over de beurs maakt, toonde begrip voor de zorgen die veel mensen hebben over het Transatlantic Trade and Investment Partnership – waarover overigens nog onderhandeld wordt. „Over de hele wereld zijn mensen onzeker door de globalisering”, zei Obama. „Er zijn veel emoties aan verbonden. Dat moeten we serieus nemen. Maar het antwoord daarop is niet om de ophaalbruggen op te trekken.”

Er zijn nog te veel regels en barrières die een uitbreiding van de handel tussen de VS en Europa in de weg staan, zei hij. Als die hindernissen worden weggenomen, zal dat veel nieuwe banen opleveren, en zorgen voor „betere standaarden voor bescherming van werknemers, consumenten en het milieu”. Ook onderstreepte Obama het geopolitieke belang van TTIP, in een tijd van grote politieke spanningen. Het verdrag „zal de trans-Atlantische relatie in brede zin een impuls geven.”

Merkel noemde TTIP een kans „om de globalisering vorm te geven, in plaats van er achter aan te lopen”. Bovendien benadrukte ze dat de tijd dringt. Obama spant zich ervoor in, maar de kandidaten die campagne voeren om hem op te volgen zijn allemaal in meer of mindere mate tegen. „Deze kans moeten we benutten’’, zei Merkel, „want hij zal niet snel nog eens voorbij komen.”

    • Juurd Eijsvoogel