Leider Ecuador ‘misbruikt’ beving voor staatskas

Nu de Ecuadoriaanse president een plan heeft om de verwoeste gebieden te herstellen, denken critici dat hij een andere agenda heeft.

Tegenstanders van de Ecuadoriaanse president Rafael Correa verwijten hem de noodtoestand na de aardbeving als excuus te gebruiken voor het doorvoeren van belastingverhogingen die hij toch al van plan was. Om de wederopbouw te kunnen betalen heeft de linkse president aangekondigd de omzetbelasting met twee procent te verhogen en ook rijken en bedrijven extra te belasten.

Dit weekend is het dodental als gevolg van de aardbeving opgelopen tot 654. Ruim 25.000 mensen zijn dakloos geraakt en er dreigen epidemieën uit te breken.

De wederopbouw van de zwaar getroffen kuststreek gaat volgens president Correa miljarden kosten en jarenlang duren. Stadjes en dorpen dichtbij het epicentrum van de krachtige beving van vorig weekeinde zijn mede door de slecht gebouwde huizen en hotelletjes grotendeels weggevaagd.

„De pijn van de provincies Manabí en Esmeraldas is de pijn van ons allemaal”, zei Correa hierover. „We waarderen de ongelooflijke solidariteit van de spontane hulpacties, maar de problemen zijn structureel en moeten georganiseerd worden aangepakt.”

Miljonairs leveren meer in

De charismatische leider, die de laatste jaren steeds autoritairder is geworden, wil dat mensen met meer dan één miljoen dollar aan bezittingen eenmalig 0,9 procent belasting over hun vermogen betalen. Ook moeten bedrijven eenmalig drie procent van hun jaarwinst afstaan en wil hij de omzetbelasting voor één jaar verhogen van twaalf naar veertien procent.

Correa: „Dat is de manier waarop iedere Ecuadoriaan naar draagkracht kan bijdragen aan de wederopbouw van het vaderland.” Maar tegenstanders verdenken de president ervan dat hij die belastingen, gedwongen door de, door de aanhoudend lage olieprijzen leeg geraakte, schatkist, al langer wilde verhogen en de aardbeving aangrijpt om dat geruisloos te doen. Maar dat is na felle reacties van de oppositie en die op sociale media, faliekant mislukt.

Het IMF voorspelde nog voordat de aardbeving plaatsvond dat de Ecuadoriaanse economie dit jaar met 4,5 procent gaat krimpen. In die situatie is het verhogen van belastingen zeer onverstandig, hoe goed het geld ook wordt besteed, reageert de rechtse burgemeester Jaime Nébot van Guayaquil, de grootste stad en het economische centrum van het land.

„Geld van het volk overhevelen naar de staat zal de crisis alleen maar verdiepen. Er wordt minder geconsumeerd en bedrijven hebben minder mogelijkheden om hun werknemers te betalen”, zei Nébot in een reactie. „Het Ecuadoriaanse volk verdient nu bestuurders die eindelijk eens beginnen de dingen goed te doen.”

De tegenstanders van Correa verwijzen bijvoorbeeld ook naar Chili dat opbrengsten uit de voor dat land belangrijke koperwinning in een speciaal fonds stopt en daar grotendeels het herstel van de zware aardbeving in september vorig jaar van heeft kunnen betalen. De linkse regering van Ecuador geeft het oliegeld allemaal direct uit, ook al is dat aan belangrijke sociale en infrastructurele projecten.