Koningsdag wordt kouder dan Kerst

Mogelijk wordt het zelfs de koudste 27 april in bijna vijftig jaar.

Vorig jaar scheen op Koningsdag de zon wel, zoals hier bij de RAI in Amsterdam bij het festival Kingsland. Foto Koen van Weel/ANP

Het belooft ondanks de feestvreugde geen zonnige Koningsdag te worden. Volgens het KNMI wordt het op woensdag maximaal 8 tot 10 graden Celsius. Dat is kouder dan met Kerst, toen het kwik op veel plaatsen 14 graden aantikte.

De meteorologen van het KNMI wijten het bijna winterse weer aan koude poollucht die vanuit het Noorse Spitsbergen naar ons wordt aangevoerd. Daardoor kunnen er hagel- en onweersbuien ontstaan en kan er zelfs natte sneeuw vallen. Mogelijk wordt het zelfs de koudste 27 april in bijna vijftig jaar. Het kouderecord staat tot nu toe op naam van de editie van 1985, toen de maximum temperatuur 7,4 graden bedroeg.

Toch heeft het KNMI ook een klein beetje goed nieuws: de wind zal minder hard zijn dan in voorgaande dagen en tussen de buien door kan zo nu en dan de zon doorbreken. Op maandag werd nog de A32 tussen Heerenveen en Leeuwarden afgesloten vanwege een hevige hagelbui en daaropvolgende gladheid (bekijk hier foto’s).

Veel organisatoren van feesten en festivals laten hun evenementen niet verpesten door de barre voorspellingen. Sommigen hebben voorzorgsmaatregelen genomen en het feest naar binnen verplaatst. Dat geldt onder meer voor het Q-Factory-festival in Amsterdam. De NOS meldt dat verschillende festivals tenten hebben geplaatst, zoals Loveland in de hoofdstad en Oranjebitter in Rotterdam. Op weer andere plekken worden poncho’s uitgedeeld, zoals op het Majestic Dance Event in Eindhoven.

    • Sam de Voogt