Hij is niet dom, hij kan alleen niet praten

Benjamin Alexander heeft een zware vorm van autisme en epilepsie. Toch is hij bezig aan een universitaire studie.

Benjamin Alexander heeft een zware vorm van autisme en epilepsie.
Benjamin Alexander heeft een zware vorm van autisme en epilepsie. Foto: screenshot YouTube

Hij kan niet praten en zijn ouders moeten hem helpen wanneer hij zich aankleedt en bij het poetsen van zijn tanden. Toch doet Benjamin Alexander een universitaire studie en is hij schrijver.

Als kleuter werd Benjamin gediagnosticeerd met een zware vorm van autisme en epilepsie. Hij kon niet communiceren met de buitenwereld, tot hij op 8-jarige leeftijd leerde typen. Dankzij de intensieve begeleiding van zijn ouders, beiden arts, en therapeuten leerde hij zich te uiten met een spraakcomputer. Persbureau AP vertelt in een korte reportage zijn verhaal:

Een op de tien mensen die lijdt aan autisme kan zich niet goed verbaal uitdrukken. Bij de meeste van die gevallen komt dat door hun lagere intelligentie, zo zegt Dr. Paul Lipkin, autisme-onderzoeker in Baltimore. Bij Benjamin is dat echter niet het geval: hij behaalde met lof zijn middelbare schooldiploma en studeert nu Engels aan de universiteit van Tulane in New Orleans. Benjamin vindt het fijn dat hij zijn intelligentie nu kan uiten:

“Ik ben niet dom zoals sommige mensen vroeger dachten.”

Benjamin is de eerste student met zijn stoornis aan de universiteit van Tulane. Zijn vader fungeert als zijn kompas op de universiteitscampus. Ook helpt hij hem bij het typen in de collegezaal. Dankzij de spraakcomputer kan hij zelfs meedoen met discussies tijdens colleges:

“Ik heb geen stem. Ik heb alleen de monotone stem van mijn spraakcomputer. Ik heb geen idee of mijn laptop overtuigend overkomt, maar ik weet wel dat het me heeft geholpen in de strijd tegen mijn aandoening.”

    • Etienne Verschuren