Het kan wel eens een mooie sportzomer worden voor Grol

Henk Grol is voor de derde keer Europees kampioen geworden. „Ik ben een medaillekandidaat in Rio .”

Wout Poels is de sterkste in een heroïsche Luik-Bastenaken-Luik; de wielerklassieker was door de kou, regen en sneeuw in een barre tocht veranderd. Foto BAS CZERWINSKI/ANP

Henk Grol was met twijfel aan het toernooi begonnen. Natuurlijk, zijn vechtlust laat hem nooit in de steek, maar zijn lichaam wel. Blessures lopen als een rode draad door de carrière van de man die snakt naar een mondiale hoofdprijs. „Ik heb een slechte serie gemaakt en veel blessures gehad. Daardoor had ik toch wat twijfels: kan ik het nog wel? Dat ga je vanzelf denken als je lichaam je in de steek laat. Maar ik heb ze hier allemaal verslagen”, vertelde Grol tegen het ANP nadat hij zaterdag in Kazan in de categorie onder 100 kilo Europees kampioen was geworden. Grol versloeg in de finale de Belg van Bulgaarse origine Toma Nikiforov na drie minuten met ippon. Een afgetekende zege na een soepele aanloop in het toernooi.

Na 2008 (Lissabon) en 2015 (Bakoe) is dit zijn derde Europese titel. Zijn mooiste titel tot nu toe, schetste Grol bij de NOS. Een betere voorbereiding op de Olympische Spelen kan de 31-jarige judoka zich niet wensen.

Verkeerde keuzes

Grol zal nu vooral zijn sterke lichaam en roerige geest met elkaar in evenwicht moeten brengen om het succes in Rio de Janeiro te dupliceren. Ongepolijst is hij, tactisch maar ook mentaal. Zijn drift om te winnen heeft zijn doorbraak op het wereldpodium vaak in de weg gezeten. „Mijn wilskracht heeft me ver gebracht, maar nu staat het me in de weg”, zei hij in een reportage van Holland Sport.

Grol is een vechtjas maar maakt op beslissende momenten ook verkeerde keuzes, bevangen door stress en een bijna obsessieve hunkering naar goud. En zo kwam hij op de Olympische Spelen van Beijing en Londen tot een bronzen medaille, terwijl er goud gloorde. Op WK’s werd hij drie keer tweede, op EK’s ook. „Een tactische onbenul”, noemde hij zichzelf na een verloren finale. Grol vecht niet alleen op de tatami, maar daarbuiten ook vaak tegen zichzelf.

De judoka heeft in Kazan (Tatarstan) veel zelfvertrouwen opgedaan. „Heerlijk om als Europees kampioen de voorbereiding op de Spelen in te gaan. Ik weet dat ik een volwaardige medaillekandidaat ben in Rio. Het kan een mooie sportzomer worden.” Judo is een van de troeven van Nederland op de Olympische Spelen. De judobond heeft liefst elf judoka’s genomineerd.

Brons voor debutant Korrel

Debutant Michael Korrel (22) behaalde in dezelfde klasse als Henk Grol brons. Korrel bereikte via de herkansingen de strijd om de derde plaats, waarin hij te sterk was voor de Oostenrijker Christoph Kronberger.

Bij de vrouwen gingen de Europese titels aan Nederland voorbij. Favoriet Kim Polling – regerend kampioen en al drie keer Europa’s beste – kwam in de klasse tot 70 kilogram niet verder dan de halve finale. „Toch doet het verliezen van mijn titel minder pijn dan ik had verwacht”, zei Polling tegenover het ANP. „Met het oog op de Spelen kan ik onwijs tevreden zijn met hoe ik heb gejudood.”

Polling verloor in de halve finale van wereldkampioene Gévrise Émane, de Française die uiteindelijk het toernooi zou winnen. In de strijd om de bronzen medaille werd Polling binnen twee minuten gevloerd door de Hongaarse Szabina Gercsak. Ze was in die partij minder geconcentreerd, zei ze achteraf – een gevecht om het brons is nu eenmaal van een andere orde dan één om goud. Bovendien had haar jonge tegenstandster zich niet eens geplaatst voor de Spelen. Het was haar kortste verloren partij in haar loopbaan, constateerde de onttroonde Europees kampioene nuchter.

Guusje Steenhuis greep zaterdag naast de Europese titel in de klasse tot 78 kilogram. De Brabantse kreeg in de finale tegen Audrey Tcheuméo vier straffen. Dat betekende ippon voor de Française. Steenhuis was gebeten aan het toernooi begonnen. De judobond heeft haar voor Rio gepasseerd ten faveure van Europees kampioen en voormalig wereldkampioen Marhinde Verkerk, hoewel Steenhuis hoger op de wereldranglijst staat. Ook Verkerk werd in Kazan als Europa’s beste onttroond na een nederlaag tegen de Duitse Luise Malzahn.

    • Harry Meijer