Alle peuters kunnen voortaan naar kinderopvang

Gemeenten krijgen 60 miljoen euro om plekken te regelen voor peuters die geen opvang krijgen.

Lange Frans leest woensdag tijdens het Nationaal Voorleesontbijt voor aan de kinderen van Peuterspeelzaal Het Groeipaleis in Amsterdam. Foto Freek van Asperen / ANP

Gemeenten moeten alle peuters een plekje op de kinderopvang of peuterspeelzaal bieden. Het gaat om twee dagdelen gemiddeld per week. Voor peuters van ouders die geen kindertoeslag ontvangen, wordt een plaats aangeboden die wordt vergoed door de gemeente.

Dat zijn minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten overeengekomen, meldt persbureau ANP maandagavond. De gemeenten krijgen 60 miljoen euro om plekken te regelen voor peuters die nu geen opvang krijgen.

Asscher:

“Elke peuter verdient een plek om opgevangen te worden, dus ook peuters waarbij een of beide ouders niet werken. Goede kinderopvang geeft kinderen een goede start in de maatschappij. Ieder kind heeft daar recht op.”

15 procent

Op dit moment gaat zo’n 15 procent van de peuters niet naar een voorschoolse opvang. Vaak gaat het om kinderen van ouders die allebei niet werken. Soms kunnen ouders echter geen plek krijgen.

De minister maakt de afspraken dinsdagochtend pas officieel bekend. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde tegenover NRC dat de overeenkomst is gelekt, maar wilde geen verdere toelichting geven. In september zei Asscher al dat hij extra geld zou vrijmaken om opvang voor alle peuters te realiseren.

Het plan wordt uitgesmeerd over een periode van zes jaar. Gemeenten ontvangen in juli de eerste 10 miljoen euro, de vijf daaropvolgende jaren wordt ieder jaar weer 10 miljoen euro overgemaakt.

    • Casper van der Veen