‘Filipijnse terreurgroep executeert Canadese gijzelaar’

De fundamentalistische beweging heeft nog drie gijzelaars in handen.

De Filipijnse terreurbeweging Abu Sayyaf heeft de Canadese gijzelaar John Rishdel geëxecuteerd. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau maandag bevestigd, meldt persbureau AP. Rishdel viel in september in handen van de fundamentalistisch-islamitische terreurgroep, samen met een landgenoot, een Noor en Filipijn.

Abu Sayyaf eiste een flinke som losgeld voor de vier gekidnapte mensen: 5,7 miljoen euro. De groep dreigde een van hen te onthoofden als de Filipijnse regering niet met het genoemde bedrag over de brug zou komen. Toen vandaag de deadline voor betaling verstreek, werd de 68-jarige Rishdel vermoord.

Trudeau heeft in een televisietoespraak woedend gereageerd op de “koelbloedige moord” op Rishdel. De premier zei dat zijn regering zal samenwerken met de Filipijnen en internationale partners om de verantwoordelijken voor deze “gruwelijke daad” te vervolgen.

Het viertal werd door gewapende lieden gekidnapt in een jachthaven op het Filipijnse eiland Samal. Van daaruit werden ze vermoedelijk meegenomen naar het eiland Jolo in Sulu, een jungleprovincie waar veel Abu Sayyaf-strijders zich ophouden.

Bevrijdingsoperatie

Behalve Rishdal heeft de terreurgroep de Canadees Robert Hall en de Noor Kjartan Sekkingstad in handen. De identiteit van de vrouwelijke Filipijnse gijzelaar is niet bekend. De regering zegt een reddingsoperatie voor te bereiden.

Abu Sayyaf pleegt vaker aanslagen op de archipel. De groep is verantwoordelijk voor de dodelijkste aanslag uit de Filipijnse geschiedenis, toen bij een bomaanslag op een boot in 2004 116 mensen om het leven kwamen. Abu Sayyaf zegt te streven naar een onafhankelijke islamitische provincie op de Filipijnen en heeft trouw gezworen aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

    • Casper van der Veen