Egyptische politie weer slaags met demonstranten

Demonstranten zijn boos over het weggeven van twee eilandjes aan Saoedi-Arabië. Het ingrijpen van de politie was aangekondigd.

Ook aanhangers van Sisi gingen de straat op.
Ook aanhangers van Sisi gingen de straat op. Foto Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Honderden demonstranten zijn maandag in Kaïro door de Egyptische politie uit elkaar gedreven met traangas, meldt persbureau AP. Officieel gingen de protesten over het weggeven van twee eilandjes in de Rode Zee aan Saoedi-Arabië, maar er heerst veel bredere onvrede over het militaire regime van president Sisi. De demonstranten riepen Sisi op om af te treden.

De demonstratie en het daaropvolgende optreden van de politie waren vorig week aangekondigd. Maandag herdenkt Egypte dat de Sinaï door Israël in 1982 werd teruggegeven. Israël veroverde het gebied tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967, net als de twee strategisch gelegen eilandjes Tiran en Sanafir die recent aan Saoedi-Arabië werden geschonken. Veel Egyptenaren zijn daar boos over en gingen al een ruime week geleden de straat op.

Volgens de president hebben de eilandjes altijd Saoedi-Arabië toebehoord en lette Egypte er alleen op. De demonstranten vermoeden dat het weggeven van de eilandjes een uitruil is geweest voor financiële steun. Saoedi-Arabië zei vlak voor de aankondiging flink in Egypte te gaan investeren. Ook werd de bouw van een brug van Egypte naar Saoedi-Arabië aangekondigd.

Arrestaties

De oproerpolitie wist al te voorkomen dat potentiële demonstranten zich konden verenigen, door zich met veel manschappen op verschillende doorgangswegen te positioneren. Op het Mesaha-plein wisten toch zo’n 500 demonstranten bij elkaar te komen. Politie in volledige uitrusting greep hard in, maar er waren ook demonstranten die werden geslagen en geschopt door agenten in burger.

Zondag had president Sisi al aangekondigd in te grijpen. Hij zei in een toespraak Egypte te willen beschermen tegen “de krachten van het kwaad”, doelend op de demonstranten. In de aanloop naar maandag werden al tientallen Egyptenaren opgepakt. Onder hen zouden zich journalisten bevinden, leden van mensenrechtenorganisaties en oppositiepolitici.

Ook voorstanders van Sisi gingen tijdens Sinai Liberation Day de straat op. Ze zwaaiden met vlaggen met zijn beeltenis erop bij een van de presidentiële paleizen. Straaljagers vlogen over Kaïro om de teruggave van de Sinaï te vieren.