Duitse komiek Böhmermann op 12 mei terug op televisie

Tegen die tijd is zijn programma zes weken niet op televisie geweest vanwege de rel rondom zijn schimpgedicht over Erdogan.

Foto's AFP

De Duitse televisiekomiek Jan Böhmermann keert op donderdag 12 mei terug op televisie met zijn programma Neo Magazine Royale. Het programma is dan zes weken niet uitgezonden vanwege de rel over het schimpgedicht dat Böhmermann voorlas over de Turkse president Erdogan.

Op de Facebookpagina van het programma worden kaarten verloot voor de opnames op woensdag 11 mei. Tegenover de Duitse krant Frankfurter Allgemeine bevestigde de ZDF dat de uitzending voor de volgende dag gepland staat, om 22.45 uur op ZDF Neo.

Böhmermann liet een week geleden weten zijn programma een tijdje op te schorten “zodat het openbare debat en het internet zich weer kunnen richten op werkelijk belangrijke zaken, zoals de vluchtelingencrisis, kattenfilmpjes of het liefdesleven van [model en actrice] Sophia Thomalla”. Ook zei hij in zijn vrije tijd Noord-Korea te willen bezoeken om te leren over de kwestie van kunst- en persvrijheid.

Lees ook een achtergrondverhaal over de gevoelige lange tenen van Turkije: Turkije is snel beledigd, en dat is lastig zakendoen

Merkel onder druk

De Duitse komiek wacht mogelijk een strafzaak nadat bondskanselier Merkel toestemming gaf tot vervolging. Zij deed dat nadat president Erdogan daar formeel om had gevraagd, zich daarbij baserend op een oude Duitse wet die belediging van een bevriend staatshoofd strafbaar stelt. De straf daarop kan oplopen tot drie of zelfs vijf jaar cel. Böhmermann noemde Erdogan een geitenneuker, “die Koerden trapt, christenen slaat, terwijl hij naar kinderporno kijkt”.

Als gevolg van de ophef die ontstond over het gedicht moest Böhmermann onderduiken. Ook is hij onder politiebescherming geplaatst. Voor Merkel heeft haar afhandeling van de zaak grote gevolgen: haar populariteit is gedaald nadat ze niet opkwam voor de Duitse komiek. Veel Duitsers keuren het besluit af van hun regeringsleider om vervolging toe te staan. Merkel zei afgelopen vrijdag dat ze een fout gemaakt heeft met het bekritiseren van Böhmermann. Ze noemde het gedicht “opzettelijke beledigend”.

    • Sam de Voogt