Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Gevulde tomaten

illustratie jet peters

Een groot deel van haar leven woonde Audrey Hepburn in Rome, waar ze op de lokale marktjes haar boodschappen deed. Een van Hepburns favoriete zomergerechten uit de Italiaanse keuken was gevulde tomaten met rijst. Ze staan in Italië vaak tussen de antipasti, maar zoals ze hieronder bereid worden kunnen ze ook worden geserveerd als hoofdgerecht. Let wel even op de planning, aangezien de vulling één uur op kamertemperatuur moet komen en de gevulde tomaten één uur in de oven moeten.

Snijd de kapjes van de tomaten en leg ze opzij om later als ‘hoedjes’ te gebruiken. Schep de zaadjes eruit en bewaar ze. Bestrooi de tomaten vanbinnen met een beetje zout en laat ze met het snijvlak omlaag uitlekken op een rooster. Vermeng de zaadjes met de knoflook, 2 eetlepels olijfolie, het basilicum en de peterselie in een grote kom. Kook de rijst in ruim kokend water met zout en giet hem af als hij al dente is. Voeg de rijst aan het tomatenzaadjesmengsel toe, voeg zout en peper toe en meng alles goed. Laat het minstens 1 uur rusten op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vul de tomaten met het rijstmengsel. Leg de tomaten samen met de aardappelparten voorzichtig in een ovenschaal. Besprenkel de tomaten en aardappels met olijfolie en zet ze circa 1 uur in de oven. Laat ze afkoelen voor het serveren.

    • Sam de Voogt