De boswachter als koppelaar

Daten in het bos In de zoektocht naar nieuwe inkomstenbronnen, werkt Staatsbosbeheer nu ook samen met een datingsite. De boswachter leidt singles rond.

Praatjes over de natuur zijn tijdens de singles-boswandeling „een natuurlijk moment om te wisselen van gesprekspartner”. Foto Olivier Middendorp

Niet iedereen is zondag even goed gekleed op een lange wandeling in het bos van het Almeerderhout. Tineke (58) heeft een lichtblauwe pilotenbril op en is tot haar kin gehuld in een bontkraag, geen wandelschoenen. Geeft niet, zegt boswachter Rob Koetsier, die de route heeft uitgezet. „We gaan over gebaande wegen.” Tineke komt overigens niet voor de natuur, maar is op zoek naar een man.

Tineke is een van de 28 single 50-plussers die een boswandeling maken. Het wandelen voor singles is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer en datingsite Relatieplanet. De boswachter als koppelaar? Het was ook even wennen voor Koetsier. „Toen ik het hoorde, heb ik wel even gevraagd wat dit precies betekende voor mij.” Normaal leidt hij groepen schoolkinderen rond.

Bij de bevers, een fuutnest en de buizerd blijven we staan. Koetsier legt uit wat het paringsritueel is, of ze samen blijven, of hun geluk elk jaar ergens anders zoeken. „Ter gelegenheid van de datewandeling”, zegt Koetsier.

„De fuut heeft geen vaste partner, die kan elk broedseizoen een ander zoeken.” Anette (57) tikt vriendin Tineke aan. „Wel zo leuk”, grapt ze, „elk voorjaar een ander”. Tineke: „Het gaat anders zo vervelen!”

Anette en Tineke weten redelijk snel dat er „niks bij zit” vandaag. Anette: „Vrouwen zien dat meteen, of er een klik is of niet.” Zij leerde op een eerdere singlewandeling Tineke kennen, beiden zijn ze op zoek naar een man en vonden het leuk om het eens op deze manier te proberen. Zonder succes tot nu toe. „Ik heb er vooral vriendinnen aan overgehouden”, zegt Anette.

Staatsbosbeheer, dat 265.000 hectare natuur beheert, zoekt andere inkomstenbronnen nu zijn subsidie-inkomsten de afgelopen jaren bijna zijn gehalveerd. Een vijfde van de duizend banen is geschrapt.

De fuut heeft geen vaste partner, die kan elk broedseizoen een ander zoeken

Rob Koetsier boswachter

Nieuwe inkomsten komen uit bedrijfsuitjes en samenwerkingen met commerciële partijen. Zo ontwikkelden ondernemers een restaurant op een historisch eiland bij Durgerdam, Vuurtoreneiland.

„We verdienen er niet per se geld aan, maar daardoor komen er meer dingen neutraal op de balans te staan”, legt de boswachter uit. De organisatie verkoopt daarnaast meer hout uit bossen, levert het houtsnippers en gemaaid gras ten behoeve van biomassa en het leveren van zon- en windenergie.

Als een harmonica beweegt de stoet van stelletjes door het Almeerse bosgebied. Net als de koppeltjes en groepjes elkaar uit het oog dreigen te raken, stopt de boswachter. Tijdens excursies praat de boswachter normaal alles aan elkaar. „Nu moet ik de groep tijd geven om met elkaar te praten.” Zijn praatjes over de natuur zijn eerder „een natuurlijk moment om te wisselen van gesprekspartner.”

Voor Arnold van der Ree is het een „goede formule”. „Op deze manier kan ik ongedwongen in contact komen met andere singles van mijn leeftijd.” Een leeftijd die hij niet op deze eerste date prijsgeeft.

Van der Ree is weduwnaar. „Dan wil je op een gegeven moment weer iemand om dingen mee te delen.” Samenwonen hoeft hij niet meer. „Maar voor de weekenden en om samen op vakantie te gaan is gezelschap hartstikke fijn.” Hij ziet online daten niet als een optie, „je ziet alleen een foto en hebt geen idee wie die persoon is”.

Voor Anette en Tineke is dit de laatste keer dat ze al wandelend een zoek gaan naar een man. „Maar we vinden ‘m wel”, zegt Anette. Tineke: „Dat gebeurt vanzelf”. Anette en Tineke weten waar ze „de prins op het witte paard” gaan vinden: een dansfeest voor 50-plussers.

    • Bas Tooms