Cleveland schikt voor 6 miljoen met familie Tamir Rice

De 12-jarige Rice werd eind 2014 doodgeschoten door de politie toen ze zijn speelgoedpistool voor echt aanzagen.

De familie van Tamir Rice geeft een persconferentie nadat het nieuws over de schikking naar buiten is gebracht.
De familie van Tamir Rice geeft een persconferentie nadat het nieuws over de schikking naar buiten is gebracht. Foto Aaron Josefczyk/Reuters

De Amerikaanse stad Cleveland heeft de rechtszaak met de familie van Tamir Rice geschikt voor een bedrag van 6 miljoen dollar. Door de schikking hoeft de stad geen schuld te bekennen voor de dood van de 12-jarige jongen.

Het bedrag wordt in twee keer uitgekeerd; 3 miljoen dollar dit jaar, en nog eens hetzelfde bedrag het jaar erop. De advocaat van de nabestaanden noemde volgens AP de schikking historisch, maar wilde tegelijkertijd niets vieren: “Een 12-jarig kind heeft nodeloos het leven gelaten.”

Rice werd op 22 november 2014 doodgeschoten door de politie terwijl hij buiten aan het spelen was met een speelgoedpistool. De politie, opgeroepen vanwege een melding van een gewapende man op een speelplein, zag het vuurwapen voor echt aan. De familie spande daarop twee rechtszaken aan tegen zowel de stad als het politiekorps. De blanke agent die de fatale kogels afvuurde werd niet vervolgd, zo besloot een jury in december 2015. Volgens hen was het onmogelijk voor de agenten om te zien dat het om een nepwapen ging.

De dood van Rice volgde in een periode van aanhoudende incidenten van excessief politiegeweld in de Verenigde Staten. Zo braken er rellen uit in Ferguson na de dood van de 18-jarige Michael Brown, en was het ook lange tijd onrustig in Baltimore na de dood van Freddy Gray.

    • Sam de Voogt