Boete voor discriminatie stagiair om geaardheid

Een bedrijf in Drachten weigerde vorig jaar een stagiair omdat ze online ontdekt hadden dat hij homo is.

Foto Roos Koole / ANP

De rechtbank in Leeuwarden acht bewezen dat de eigenaar van een agrarisch bedrijf in Drachten vorig jaar een stagiair weigerde omdat hij homo is. De rechter heeft daarom de man veroordeeld tot een boete van 1.600 euro, waarvan 800 euro voorwaardelijk. Daarbovenop moet de eigenaar het slachtoffer een schadevergoeding toekennen van 1.513,38 euro.

Een student Small Business & Retail Management aan de Hanzehogeschool in Groningen, solliciteerde bij A. Th. de Boer in Drachten, maar werd afgewezen. De reden: het “uitleven” van zijn seksuele geaardheid – de firma had online ontdekt dat hij een vriend had. “Wij zijn een Christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigen mogen”, stond in de door diverse media geciteerde brief. De Facebookpost die de man erover schreef werd ruim 71.000 keer gedeeld. De naam van het bedrijf noemde hij niet, omdat het “om de boodschap ging”.

Het College van de Rechten van de Mens bepaalde vorige maand dat het agrarisch bedrijf de stagiair niet had mogen weigeren om zijn seksuele geaardheid. Met een afwijzing op basis daarvan is volgens het College van de Rechten van de Mens sprake van discriminatie.

    • Maarten Back