Fiscus krijgt gegevens Nederlandse zwartspaarders van Duitsers

De Belastingdienst heeft recentelijk gegevens over Nederlanders met geheime Zwitserse bankrekeningen gekregen van de Duitse fiscus. Dat zegt de minister van Financiën van de deelstaat Noordrijn-Westfalen dit weekend in een interview met de Telegraaf. Hij heeft voor vijf miljoen euro gegevens van belastingontduikers gekocht van een klokkenluider.

Het is onduidelijk om hoeveel Nederlanders het gaat. In totaal zou er op de rekeningen van de Nederlanders in 2006 ruim 4 miljard euro hebben gestaan. De Duitsers zouden de gekochte informatie gratis hebben gedeeld met Nederland. In hoeverre de fiscus de informatie mag gebruiken om zwartspaarders te beboeten, is onduidelijk. De Hoge Raad oordeelde eerder dat zwartspaarders vrijuit gingen omdat de fiscus de identiteit van de tipgever van wie zij informatie kocht, niet wilde prijsgeven. (NRC)