Hoogleraar ‘om atheïsme’ gedood

Een Bengaalse hoogleraar, die een muziekschool had geopend in een bolwerk van islamitische fundamentalisten, is zaterdag met kapmessen doodgehakt toen hij zijn woning in het noordwesten van Bangladesh verliet. Islamitische Staat verklaarde dat zijn aanhangers professor Rezaul Karim Siddiqi (58), die Engels doceerde aan de universiteit van Rajshahi, hadden gedood omdat hij het atheïsme zou hebben bepleit. Siddiqi’s dochter ontkende echter dat haar vader atheïst was. Wel organiseerde hij veel culturele activiteiten.

IS heeft zich de laatste maanden voor verscheidene moorden op atheïstische bloggers verantwoordelijk gesteld. Nog maar twee weken geleden werd er ook een student gedood in de hoofdstad Dhaka. Aan de universiteit van Rajshahi werden eerder al drie hoogleraren gedood door radicale moslims. (AFP, BBC)