‘Aanklacht tegen Ebru Umar in voorbereiding’

De Metro-columniste werd onlangs in Turkije gearresteerd.

Metro-columniste Ebru Umar in haar vakantiehuis, de dag na haar vrijlating. Foto ANP

De Turkse justitie bereidt een aanklacht voor tegen de Nederlands-Turkse Metro-columniste Ebru Umar. Die luidt waarschijnlijk “belediging van het staatshoofd”. Dat zei de journaliste maandagavond tegen haar advocaat, meldt ANP.

Umar werd zaterdagavond opgepakt in Turkije. Ze kwam binnen een dag weer op vrije voeten, maar mag van de Turkse autoriteiten het land voorlopig niet verlaten. Ook is Umar voorgeleid aan de rechter.

De columniste is vaak kritisch op Turkije en president Erdogan. In juli 2013 schreef ze satirisch over de manier waarop in Turkije de ramadan gevierd wordt. Naar aanleiding van die column ontving ze honderden beledigingen en bedreigingen, vooral via Twitter. Umar zelf vermoedt dat ze is gearresteerd vanwege twee tweets, waarin ze kritiek uit op Erdogan.

Twitter avatar umarebru Ebru Umar Toch bizar dat zoiets nationalistisch als een vlag staat voor #fuckerdogan -het zijn er trouwens frappant minder https://t.co/GBYjElzHcM
Twitter avatar umarebru Ebru Umar we gooien er nog maar een keert Erdogansatire tegenaan. https://t.co/e2gObqpbwM

Eerder vandaag liet Umar al weten dat ze zich bij de Turkse politie had gemeld vanwege haar uitreisverbod. Die hadden volgens haar echter geen flauw idee wat ze kwam doen. Ook werd afgelopen nacht ingebroken in de woning van Umar.

Rutte reageert fel op kritiek

Premier Mark Rutte (VVD) heeft de arrestatie veroordeeld en heeft contact gehad met zowel Umar als met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Vandaag reageerde Rutte fel op critici die hadden gezegd dat de regering te weinig deed voor de vrijlating van de columniste. Hij noemde de kritiek totale onzin en zei volgens ANP:

“Het is nog erger. Er wordt zelfs gesuggereerd dat we te weinig zouden doen omdat we afspraken met Turkije hebben over vluchtelingen. [...] Als er ook maar een begin van waarheid in die aanname zat, dan zouden Nederland, het kabinet en onze hele samenleving door en door verrot zijn. [...] We laten ons op geen enkele manier beïnvloeden door het feit dat er ook nog andere belangen spelen.”

Eerder Nederlandse journalist opgepakt

Umar is niet de eerste Nederlandse journalist die in Turkije is opgepakt. Fréderike Geerdink werd twee keer aangehouden in het land, de laatste keer vorig jaar. Ze zou toen verboden gebied hebben betreden.

De arrestatie volgde op een aanklacht die Erdogan indiende tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann, die de president op televisie onder meer een geitenneuker noemde. De Duitse regering, die nauwe banden met Turkije wil onderhouden vanwege de vluchtelingencrisis, gaf vervolgens toestemming Böhmermann te vervolgen.

    • Casper van der Veen