While you were sleeping... in Asia

Een Chinese berg schuld zo hoog als Mount Everest

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Robin Utrecht

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

237 procent van alle economische activiteiten. Dat is hoe groot de Chinese schuldenberg is. Daarmee heeft China een hogere schuldquote dan bijvoorbeeld het geplaagde Griekenland. De schuld is de afgelopen tien jaar drastisch toegenomen. In 2007 bedroeg de schuldquote ‘slechts’ 148 procent van het bruto nationaal product.

Als gevolg zijn experts en beleggers steeds angstiger dat China of een diepe economische crisis als in de Verenigde Staten in 2008 of een lange periode van stagnatie zoals Japan vanaf de jaren negentig zal meemaken. Dat schrijft de Financial Times vanochtend.

Puinruimer alweer weg bij Malaysia Airlines

Topman Christoph Müller stapt op bij Malaysia Airlines. De Duitser had de opdracht de zwaar verlieslatende luchtvaartmaatschappij te saneren en te reorganiseren na de rampen met MH17 en MH370 in 2014. Halverwege zijn aanstelling van drie vertrekt Müller om “persoonlijke redenen”.

Wat die persoonlijke redenen zijn is onduidelijk. Nikkei Asian Review suggereert dat Müller mogelijk botste met grootaandeelhouder Khazanah, een investeringsfonds van de Maleisische overheid.

Australië gaat verkiezingstijd in met douceurtjes

In juli gaat Australië naar de stembus. En dus is de huidige premier Malcolm Turnbull huiverig om belastingvoordelen te schrappen, zoals de omstreden maatregel die Australiërs toestaat de kosten voor het bezitten van huis dat verhuurd wordt af te trekken van de inkomensbelasting. Dat meldt Bloomberg.

Oppositiepartij Labor wil het belastinvoordeel juist wel schrappen.