Wout Poels verrassende winnaar winterse Luik-Bastenaken-Luik

De Spanjaard Valverde was de grote favoriet, maar kwam er niet aan te pas in de koers die pas heel laat ontbrandde.

Wout Poels komt als eerste over de streep in Luik-Bastenaken-Luik. Foto Kenzo Tribouillard / AFP

De Nederlander Wout Poels heeft zeer verrassend een winterse uitvoering van de Ardense heuvelklassieker Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Hij won in een sprint van vier voor de Zwitser Michael Albasini, de Portugees Rui Costa en de Spanjaard Samuel Sanchez. Sinds 1988 had een Nederlander de koers niet meer gewonnen. Toen kwam Adrie van der Poel als eerste weer terug in Luik. Bauke Mollema van Trek eindigde dit jaar als achtste.

Het is de mooiste overwinning in de loopbaan van de 28-jarige Limburger. Eerder wist hij wel etappes te winnen in rittenkoersen zoals de Tirreno-Adriatico, maar in klassiekers had hij tot nu toe nooit een hoofdrol gespeeld. Meestal moet Sky-renner Poels, zeker in grote wedstrijden, knechten voor kopmannen als Christopher Froome. Tegenover de NOS reageerde Poels breed glimlachend:

“Dit is de mooiste dag uit mijn wielerleven. Ik besef het bijna niet. In de finale voelde ik me de hele tijd goed. Iedereen had zware benen, dus het was kijken hoe het ging. Dat ik win, is alleen maar heel mooi.”

Winterweer

Het was officieel de laatste voorjaarsklassieker van dit seizoen, maar daar was weinig van te merken. De normaal zo schreeuwerig felle outfits kleurden regelmatig wit van de sneeuw. Het peloton reed rond met tot de kin dicht geritste regenjasjes en handschoenen waarvan de vingers doorliepen tot de bovenste kootjes.

Door het weer werd de route op het laatste moment licht aangepast. Tussen kilometer 45 en 75 werden de voorgenomen beklimmingen van een aantal Ardense heuvels geschrapt en bleef het peloton in de vallei. Daardoor werd de koers vijf kilometer korter. De renners die finishten reden 248 kilometer in totaal.

Koersverloop: vroege kopgroep

Grote favoriet was de Spanjaard Alejandro Valverde, die vorig jaar won en woensdag voor de derde keer op rij op de Muur van Hoei zijn handen in de lucht mocht steken in de Waalse Pijl. Zijn ploeg Movistar begon de koers al snel te controleren nadat bijna vanaf de start een kopgroep van acht wegreed met Pavel Broett, Paolo Tiralongo, Nicolas Edet, Thomas De Gendt, Cesare Benedetti, Alessandro De Marchi, Jeremy Roy en Vegard Stake Laengen.

Ook Etixx-Quickstep van kopmannen Julian Alaphilippe en Daniel Martin zette mannetjes op kop om de voorsprong onder controle te houden. Het maximale gat bedroeg een minuut of negen. Met 60 kilometer te gaan was daar nog ruim twee minuten van over. De Fransman Voeckler probeerde in zijn eentje naar de kopgroep toe te rijden, die daarna op de Col du Maquisard snel uit elkaar viel: De Gendt, Edet, De Marchi en Laengen reden weg.

Koers blijft lang gesloten

Op de helling daarna, de beruchte Redoute, schiftte de kopgroep verder. De versnellende Edet en De Marchi werden steeds kleiner voor Laengen en De Gendt, die later terugkeerde en weer afhaakte. Voeckler werd ingerekend door het nog altijd door Movistar geleide peloton. De favorieten hielden zich rustig tot na de Redoute.

In het tussenstuk naar de Côte de la Roche-aux-Faucons, met de top op 20 kilometer van de meet, probeerde de Oekraïense Astana-renner Andrei Grivko de koers eindelijk, maar tevergeefs, open te breken. Met nog iets minder dan 25 kilometer te gaan zat het hele peloton weer bij elkaar. Dat bleef het ook op de Roche-aux-Faucons met Wout Poels op de eerste rijen.

Finale

Het parkoers in de finale was een klein beetje anders dan vorige jaren. Waar de Côte de Saint-Nicolas meestal de laatste klim is voor de hellende strook richting finish in Luik, lag nu op 2,5 kilometer voor de streep nog de Côte de la Rue Naniot, een 600 meter lange klim op kasseien.

Voor die tijd probeerde Movistar concurrent Eitxx-Quickstep uit te putten door Valverdes luitenant Carlos Betancur, zonder succes, in de aanval te sturen. Zelfs op de Saint-Nicolas barstte het niet echt los. De Italiaan Diego Rosa en Rus Ilnur Zakarin scheidden zich licht af van de rest van het pak om al snel weer opgeslokt te worden.

Op de nieuw opgenomen Rue Naniot probeerde de Zwitser Albasini weg te komen. Hij kreeg de Portugese ex-wereldkampioen Rui Costa met zich mee, net als de Spanjaard Samuel Sanchez en Nederlander Wout Poels. Zij bleven uiteindelijk weg. In een spannende sprint ging Wout Poels van de kop af aan en hield zeer knap stand.

Twitter avatar TeamSky Team Sky Poels had the strength in the sprint to hold off Albasini. What a ride! That’s our first Monument victory and boy is it sweet! #LBL
    • Joram Bolle