Software van 200 Nederlandse ‘sjoemeldiesels’ geüpdatet

Drieduizend autobezitters zijn voor de gratis update uitgenodigd. 160.000 Nederlandse auto’s komen in aanmerking.

Een beschadigde Volkswagen.
Een beschadigde Volkswagen. Foto Julian Stratenschulte / AFP

Tweehonderd auto’s die voorzien waren van ‘sjoemelsoftware’ hebben inmiddels een software-update gekregen. Dat blijkt uit een overzichtsdocument van Pon Holdings, de distributeur van Volkswagen Groep in Nederland, over de terugroepactie. Drieduizend autobezitters zijn tot nu toe uitgenodigd voor de gratis update bij een garage.

Alle bezitters van auto’s die voorzien zijn van misleidende software, ook wel sjoemeldiesels genoemd, kunnen nog dit jaar een gratis aanpassing krijgen. Het gaat in totaal om 160.000 auto’s in Nederland, aldus Pon Holdings. Alle eigenaren van de EA189 dieselmotoren zijn in maart op de hoogte gebracht. De terugroepactie betreft vooral Volkswagens, maar ook Audi’s, Seats en Škoda’s horen hierbij.

Afgelopen najaar kwam aan het licht dat Volkswagen speciale software in zijn dieselauto’s heeft aangebracht, waardoor de uitstoot van het schadelijke stikstofoxide bij tests in een laboratorium aanzienlijk lager is dan bij het gebruik op de weg.

Afgelopen week bereikte Volkswagen in de VS een akkoord met de autoriteiten waarin het 482.000 Volkswagen-rijders aanbood hun auto terug te kopen en een nog onbekende “substantiële schadevergoeding” te betalen.

Eerst 2.0 TDI-motor

In het eerste kwartaal zijn de eerste software-updates voor auto’s met 2.0 TDI-motor beschikbaar gekomen, volgens de website van Volkswagen. Vanaf juni zijn de modellen met de 1.2 TDI-motor te updaten. Zo’n update duurt een half uur, volgens Volkswagen.

Voor de modellen met een 1.6 TDI-motor moet daarnaast ook een stromingsrooster geplaatst worden. Dat kan waarschijnlijk vanaf juni.

Ook andere autofabrikanten in de problemen

Het fraudeschandaal rond de uitstoot van dieselauto’s, dat het Volkswagenconcern al in een grote crisis heeft gestort, dreigt nu ook andere Duitse autobouwers in problemen te brengen. Ter controle moeten in Duitsland in totaal 630.000 auto’s van Audi, Mercedes, Porsche, Opel en Volkswagen terug naar de garage.

Afgelopen donderdag deden de Franse autoriteiten invallen bij de Franse autogroep PSA, met automerken Peugeot, Citroën en DS. De huiszoekingen zouden deel uitmaken van het onderzoek naar sjoemelsoftware bij autofabrikanten.

Hoe hard het schandaal Volkswagen financieel nu al treft, bleek vrijdag uit de mededeling dat het concern er in 2015 een recordvoorziening van 16,2 miljard euro voor treft. Het jaar wordt mede daardoor afgesloten met een verlies van 1,4 miljard.

    • Menno Sedee