‘Pro-Europese partij wint Servische verkiezingen’

Volgens de eerste exitpolls krijgt de partij van de huidige premier Aleksandar Vucic 52 procent van de stemmen.

De Servische premier Aleksandar Vucic brengt onder grote belangstelling van de media zijn stem uit.
De Servische premier Aleksandar Vucic brengt onder grote belangstelling van de media zijn stem uit. Foto Andrej Isakovic/AFP

Volgens de eerste exitpolls is de pro-Europese partij van de huidige premier Aleksandar Vucic de grote winnaar van de Servische parlementsverkiezingen. De partij krijgt ongeveer 52 procent van de stemmen, meldt Reuters.

Vucic heeft de overwinning inmiddels opgeëist. Er zijn 250 zetels te verdelen in het Servische parlement. De overwinning van de Servische Progressieve Partij (SNS) was vooraf verwacht, al was het nog de vraag of de partij een absolute meerderheid zou vergaren. De opkomst schommelde een uur voordat de stembureaus sloten rond de 53 procent. Tweede partij zou volgens de polls de Socialisten worden, met 14 procent, terwijl de ultranationalisten van de Radicale Partij, onder leiding van de van oorlogsmisdaden verdachte Vojislav Seselj, 7 procent van de stemmen zouden krijgen.

Lees meer over de Servische premier Aleksandar Vucic: Alle macht ligt in de handen van één man

Vucic en zijn populistische partij, die tot vandaag al een absolute meerderheid hadden in het parlement, hebben de laatste jaren een draai gemaakt van een extreem nationalistische insteek naar een pro-Europees hervormingsbeleid. Vucic had de verkiezingen twee jaar eerder dan gepland uit laten schrijven, omdat hij naar eigen zeggen een nieuw mandaat zocht om strengere hervormingseisen van de EU door te voeren. Volgens critici wilde hij echter een nieuwe termijn van vier jaar zeker stellen nu hij nog populair is.

In de afgelopen maanden zagen de rechtse partijen in Servië, die de banden met Rusland willen aanhalen, hun aanhang groeien in de peilingen. Toch lijken veel Serviërs liever een EU-lidmaatschap te zien, samen met de democratische en economische voorspoed die daarbij hoort. Servië is kandidaatlid van de EU en wil graag zo snel mogelijk beginnen met onderhandelen. Een van de voorwaarden voor toetreding is dat Servië zijn relatie met het afgesplitste Kosovo verbetert.

    • Sam de Voogt