Obama: geen grondtroepen naar Syrië

Tijdens een staatsbezoek aan Londen sprak president Obama zich wederom uit tegen het sturen van grondtroepen.

Obama meent dat alleen militaire inzet de problemen in Syrië niet kan oplossen.
Obama meent dat alleen militaire inzet de problemen in Syrië niet kan oplossen. Robin van Lonkhuijsen / ANP

President Obama heeft zich zondag wederom uitgesproken tegen het sturen van grondtroepen naar Syrië. In een interview met de BBC zegt hij dat het voor de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk “fout zou zijn” om grondtroepen in te zetten om het regime van Assad omver te werpen. Obama meent dat alleen militaire inzet de problemen in Syrië niet kan oplossen.

De Amerikaanse president is momenteel in Londen voor een driedaags staatsbezoek en noemt de situatie in Syrië “hartverscheurend en enorm complex”. “Ik denk niet dat er een eenvoudige oplossing voor is”, zei hij. Obama denkt dat niet IS in de laatste negen maanden van zijn presidentschap zal worden verslagen.

“Maar we kunnen wel het terrein waar zij opereren verkleinen.”

De internationale coalitie, geleid door de Verenigde Staten, blijft wel luchtaanvallen uitvoeren op IS in Raqqa. Zo wil Obama delen isoleren waarbij strijders worden getraind en vervolgens naar Europa worden gestuurd om aanslagen te plegen.

Eerder schreef Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer dat IS alleen effectief kan worden bestreden met een omvangrijke inzet van grondtroepen. Daar is geen enkel land op dit moment toe bereid omdat aan een interventie grote risico’s kleven.

IS is het product van tal van dieperliggende problemen in de regio, zoals groeiende haat tussen sunnieten en shi’ieten, afbrokkelend overheidsgezag, tribale loyaliteit die sterker is dan nationaal gevoel, en autoritaire leiders die vooral denken in termen van geweld. Militair ingrijpen kan deze problemen verergeren en nieuwe creëren. Zie de Amerikaanse invasie in Irak, die de staat uitholde, de sektarische spanningen aanwakkerde en Al-Qaeda-in-Irak baarde, de voorloper van IS.

Nederland wil geen grondtroepen sturen naar gebieden waarin IS actief is. Volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) wordt dan dezelfde fout gemaakt “als destijds in Irak”. De problematiek in het Midden-Oosten moet door de landen daar zelf opgelost worden, met hulp van het Westen.

Druk op internationale gemeenschap

Ook moet de internationale gemeenschap volgens Obama druk blijven uitoefenen op landen als Rusland, Iran en gematigde groeperingen in Syrië om tafel te zitten en “te werken aan een overgang”.

Het is de bedoeling dat de vredesbesprekingen tussen de Syrische regering en oppositietroepen deze week in Genève worden hervat. De stemming is bitter: eerder liep een oppositiegroep weg bij de gesprekken omdat de regering zich niet zou houden aan het staakt-het-vuren. De regering zegt op haar beurt dat zij alleen groeperingen aanvalt die de wapenstilstand niet hebben getekend.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen
    • Marissa van Loon