N-Korea: we stoppen kernproeven als VS stopt met legeroefeningen

De Noord-Koreaanse minister Ri Su Yong gaf voor het eerst een interview aan een Westers medium.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Su Yong, geeft een interview. Foto's van voormalige leiders van Noord-Korea, Kim II Sung en Kim Jong II, hangen aan de muur.
De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Su Yong, geeft een interview. Foto's van voormalige leiders van Noord-Korea, Kim II Sung en Kim Jong II, hangen aan de muur. Foto Julie Jacobson / AP

Noord-Korea is bereid zijn kernproeven te stoppen, als de Verenigde Staten zijn jaarlijkse militaire oefeningen met Zuid-Korea staakt. Dat heeft de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Su Yong zaterdagavond in zijn eerste interview met een Westers medium, persbureau Associated Press, gezegd.

De gezamenlijke oefeningen van de VS en Zuid-Korea zijn dit jaar omvangrijker dan ooit. Het aantal deelnemende troepen werd opgeschroefd naar 315.000, waarvan 15.000 Amerikaanse militairen. Dat was een waarschuwing aan Noord-Korea, dat in januari een vierde nucleaire test uitvoerde, die een reeks sancties van de Verenigde Naties tot gevolg had. De oefeningen zullen tot eind deze maand duren.

Vijandigheid ‘catastrofale’ gevolgen

Als de oefeningen op het Koreaans schiereiland voor “enkele jaren” uitblijven, zouden “nieuwe kansen” kunnen ontstaan voor “de hele wereld”, aldus Ri, die momenteel een diplomatiek bezoek brengt aan de Verenigde Naties in New York.

“Het is cruciaal voor de Amerikaanse regering om haar vijandige beleid tegen de DPRK [Democratische Volksrepubliek Korea, red.] in te trekken door militaire oefeningen op het Koreaans schiereiland te staken. Dan zullen wij op dezelfde manier reageren.”

De minister waarschuwde in het interview dat Noord-Korea niet bang is voor internationale sancties. Als de VS en Noord-Korea hun vijandigheid voortzetten zal dat volgens Ri “catastrofale” gevolgen hebben.

Raket van onderzeeër afgevuurd

Zaterdag testte Noord-Korea een ballistische raket, die werd afgevuurd van een onderzeeër. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KNCA noemde de test “succesvol”. Noord-Korea waarschuwde de internationale gemeenschap voor zijn groeiende capaciteit vijanden aan te vallen met “een dolk van verwoesting”. Een raket die van een onderzeeër wordt afgevuurd is nieuw en zorgelijk, omdat een raketlancering tegenstanders dan gemakkelijker kan verrassen.

Als reactie op de lancering beperkte de VS de reis van Ri en zijn delegatie tot alleen die locaties die voor zijn diplomatieke trip naar de VN nodig zijn. Frankrijk noemt de lancering een nieuwe schending van VN-besluiten. Daarom roept het de Europese Unie op om aanvullende sancties tegen Noord-Korea aan te nemen.

In het AP-interview verdedigde Ri de raketlancering:

“De escalatie van dit niveau van militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea heeft het hoogste punt bereikt. Waarom zouden wij onze militaire capaciteit ook niet tot dat niveau mogen brengen?”

    • Menno Sedee