Jemen verovert zuidelijke stad terug op Al-Qaeda

Mukalla viel vorig jaar in handen van Al-Qaeda. Transport via de haven zorgde voor belangrijke inkomsten voor de terreurgroep.

Schade na luchtaanvallen in Mukalla. Foto Reuters

Troepen van het Jemenitische regeringsleger hebben samen met soldaten van de Verenigde Arabische Emiraten de zuidelijke havenstad Mukalla terugveroverd, meldt persbureau Reuters. De stad werd vorig jaar te midden van een burgeroorlog tussen de regering van Jemen en shi’itische Houthi-rebellen door Al-Qaeda veroverd.

De burgeroorlog, waarbij al meer dan 6.000 doden vielen, speelt zich voornamelijk af in het noorden en midden van Jemen. Al-Qaeda wist daar in het zuiden van te profiteren. De haven van Mukalla was een belangrijke inkomstenbron voor de terroristische organisatie. Per dag verdiende het zo’n 2 miljoen dollar aan de handel in de haven.

Luchtaanval

Het grondoffensief op zondag werd voorafgegaan door een luchtaanval, van de Arabische coalitie onder leiding van de Saoedi’s. Daarbij zouden dertig mensen zijn gedood. Daarna verliep het grondoffensief redelijk vredig. Lokale bewoners zouden de Al-Qaeda-strijders gevraagd hebben te vertrekken. Aan dat verzoek zou gehoor zijn gegeven. Of er bij het grondoffensief doden vielen, is onduidelijk.

Zaterdag trokken regeringstroepen de stad al-Koud in waar Al-Qaeda ook de macht heeft. De laatste maand wint de regering steeds meer terrein terug. Eerder was men alleen in een gevecht met de Houthi-rebellen verwikkeld.

De Verenigde Staten waren niet betrokken bij dit offensief, maar bestoken Mukalla al langere tijd. In maart kwamen er zo’n 50 Al-Qaeda-rekruten om bij een luchtaanval. Regelmatig worden kopstukken van Al-Qaeda getroffen.

Vredesbesprekingen

In Koeweit zijn op dit moment vredesbesprekingen aan de gang tussen de regering-in-ballingschap van Jemen, gesteund door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, en de Houthi-rebellen, een bondgenoot van Iran. Maar volgens Al Jazeera hebben de gesprekken, die donderdag begonnen, nog niks opgeleverd.

    • Joram Bolle