Hongarije arresteert mannen wegens mensensmokkel

De Britten en Indiër wilden meer dan twaalf migranten illegaal naar Oostenrijk vervoeren.

De grensovergang tussen Oostenrijk en Hongarije Foto Reuters / Leonhard Foeger

De Hongaarse politie heeft zaterdag twee Britten en een man uit India opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Zij hadden plannen om meer dan twaalf migranten illegaal naar Oostenrijk te vervoeren, meldt persbureau Reuters.

De Britten vervoerden elf Syriërs en Afghanen op een snelweg naar de grens toen de politie de auto liet stoppen. Bij een andere arrestatie reed een Indiër in een BMW met een onbepaald aantal Somaliërs en Pakistanen richting Oostenrijk. Verdere details over de arrestaties zijn niet bekend gemaakt.

Hongarije was tot de zuidelijke grens eind vorig jaar werd gesloten de belangrijkste toegangspoort naar Noord-Europa en vooral Duitsland, waar honderdduizenden migranten de armoede en het geweld van het Midden-Oosten ontvluchtten.

Vrij verkeer van personen

Het land valt in de Schengenzone, wat vrij verkeer van personen garandeert. Burgers uit een Schengenland hebben geen visum nodig om binnen dit grondgebied te reizen. De politie voert regelmatig identiteitscontroles uit op de Hongaarse wegen richting Oostenrijk, omdat veel vluchtelingen naar het westen van Europa willen.

Eerder werd de noodtoestand voor het hele land uitgeroepen, nadat het vorig jaar al in het zuiden een noodtoestand had afgekondigd. Dat was een nieuwe stap in het Hongaarse ontmoedigingsbeleid om immigranten tegen te houden.

    • Marissa van Loon