Feyenoord wint de KNVB Beker

De Rotterdammers, die FC Utrecht met 2-1 versloegen, pakken voor het eerst sinds 2008 een hoofdprijs.

Feyenoordspelers juichen nadat Eljero Elia de winnende treffer (2-1) heeft gemaakt. Foto ANP

Feyenoord heeft ten koste van FC Utrecht de finale van het bekertoernooi gewonnen. In de eigen Kuip werd FC Utrecht in een tegenvallende eindstrijd met 2-1 verslagen. De snelle linkeraanvaller Eljero Elia zorgde een kwartier voor tijd voor het beslissende doelpunt. Het is de eerste prijs sinds 2008 voor Feyenoord, toen de club ook de KNVB-beker won.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam FEYENOORD BEKERWINNAAR 2016! #Cupfighters https://t.co/FCabRcHFpU

Het voorwerk in de Kuip was spectaculair, in de eerste minuten was er nauwelijks zicht door de rookwolken van het fakkelvuurwerk die door het stadion cirkelden. Maar het veldspel was weinig meeslepend. Met name FC Utrecht leek verstijfd door de druk die bij een finale komt kijken. De ploeg die dit seizoen zo verraste door PSV in Eindhoven uit te schakelen oogde verkrampt en speelde defensief.

Het was dan ook Feyenoord, met het bekende powervoetbal, dat de grootste kansen kreeg in de eerste helft. Spits Michiel Kramer kreeg een open mogelijkheid, nadat FC Utrecht-verdediger Mark van der Maarel een bal te kort terugspeelde op doelman Filip Bednarek. Maar Kramer miste net.

Het waren turbulente minuten, met veel druk van Feyenoord. Kort daarop kreeg Feyenood-aanvoerder Dirk Kuijt nog een kans, maar zijn schot werd geblokt. Feyenoord met het mes tussen de tanden, smijtend met kracht. FC Utrecht afwachtend, loerend op een uitbraak, op een counter.

Scherper en feller

Na rust speelde er een ander FC Utrecht: scherper, feller, bevrijd. Dat werd beloond in de 51ste minuut: vrije trap, scrimmage in het strafschopgebied, de bal valt terug, FC Utrecht-verdediger Ramon Leeuwin haalt hard uit, zijn eerste goal van het seizoen (1-1).

FC Utrecht is in die fase daarna even de baas over het middenveld. Maar Feyenoord vecht zich terug, krijgt kleine kansjes. En dan, de 75ste minuut, Elia maakt een knappe passeeractie, stoomt op richting strafschopgebied en haalt dan uit. Via de paal en de rug van Utrecht-doelman Filip Bednarek verdwijnt de bal in het doel: 2-1. Een curieus doelpunt waarbij Bednarek niet vrijuit lijkt te gaan. ‘Oe-a-Elia, Oe-a-Elia’, zingt het Feyenoord-publiek. Eindelijk weer een prijs in Rotterdam, na jaren van droogte?

In de slotfase krijgt Utrecht-aanvaller Nacer Barazite nog een mogelijkheid op de gelijkmaker, maar hij mist. In de slotminuut krijgt matchwinner Elia nog een enorme kans, maar hij laat het na om het duel te beslissen. Dirk Kuijt, hij die vorige zomer voor de prijzen terugkeerde naar zijn geliefde Feyenoord, is dan al met een brancard van het veld gedragen, als een soldaat die vervroegd het slagveld verlaat.

Feyenoord plaatst zich als winnaar van de KNVB-beker direct voor de groepsfase van de Europa League en is zo verzekerd van zes Europese wedstrijden en minimaal 3,5 miljoen euro aan inkomsten.

    • Steven Verseput