Extreem-rechts wint eerste ronde Oostenrijk

Presidentskandidaat Norbert Hofer van de FPÖ haalt ruim 35 procent van de stemmen.

Norbert Hofer brengt zijn stem uit. Foto Dieter Nagl / AFP

Norbert Hofer van de extreem-rechtse partij FPÖ heeft een ruime overwinning behaald in de eerste ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen. Volgens de Oostenrijkse publieke omroep ORF krijgt Hofer ruim 35 procent van de stemmen.

Zijn naaste achtervolger Alexander Van der Bellen, de inmiddels onafhankelijke ex-leider van de Groenen, krijgt iets meer dan 21 procent van de stemmen. De uitslag betekent dat er nog een ronde nodig is om een president te kiezen. De winnaar moet minstens 50 procent van de stemmen halen. In de tweede ronde nemen de twee kandidaten met de meeste stemmen het tegen elkaar op om het ambt van president, dat voornamelijk ceremonieel is, binnen te slepen.

In dit geval wordt de strijd dus Hofer tegen Van der Bellen. De voorsprong van Hofer is opmerkelijk. In de peilingen werd geschat dat Hofer ongeveer 20 procent zou halen achter Van der Bellen, die in de peilingen 26 procent haalde.

Lees ook onze analyse over de Oostenrijkse presidentsverkiezingen: Hete strijd door Europese crisis

Signaal

Zoals verwacht hebben de kandidaten van de conservatieve ÖVP en de socialistische SPÖ - samen vormen zij de regering - het niet goed gedaan. Vanaf de Tweede Wereldoorlog is altijd een kandidaat van een van die partijen president geweest.

Onze correspondent Caroline de Gruyter schreef over hun verwachte nederlaag:

“Door de eurocrisis en de toestroom van vluchtelingen – Oostenrijk kreeg in 2015 90.000 asielaanvragen en bouwt nu hekken om het land – is de extreem-rechtse FPÖ intussen in de peilingen de grootste partij van het land. In die zin zijn deze presidentsverkiezingen een voorschot op de politieke aardverschuiving die hier bij de parlementsverkiezingen in 2018 kan optreden.”

De president heeft in Oostenrijk vooral een ceremoniële functie. Maar door hun keuze lijken de Oostenrijkers toch een signaal af te geven aan het politieke establishment.

    • Joram Bolle