Ebru Umar vrijgelaten in Turkije

De columniste moet wel in Turkije blijven, zo meldt ze zelf op Twitter.

Ebru Umar vlak na haar vrijlating.
Ebru Umar vlak na haar vrijlating. Foto AFP

Ebru Umar is vrijgelaten, zo meldt de columniste zelf op Twitter. Ze heeft naar eigen zeggen wel landarrest, wat betekent dat ze in Turkije moet blijven.

Twitter avatar umarebru Ebru Umar I m sort of “free”, am at home but am not allowed toe leave the country. My tweets are under investigation. As are all my phone calls

Umar werd zaterdagavond opgepakt omdat ze kritiek had geuit op Twitter op de Turkse president Recep Erdogan. Via Twitter en de media ThePostOnline en Metro, waarvoor ze columns schrijft, hield de Nederlandse bij wat er met haar gebeurde. Ze werd verplaatst naar een ander politiebureau en volgens diverse media zondagochtend voorgeleid. Zelf zei ze te denken vast te moeten blijven zitten, maar inmiddels is ze dus weer vrij. Het is niet duidelijk ze nog ergens van verdacht wordt en wanneer ze Turkije mag verlaten.

Lees ook het eerste interview met Umar na haar vrijlating: Ebru Umar: ‘Ik was ervan overtuigd dat ze me vrij zouden laten’

Umar zei tegen Metro vlak na haar vrijlating dat ze zo snel mogelijk terug wil naar Nederland. Ze zei dat ze zaterdagavond mee moest met twee agenten vanwege twee tweets en dat ze keurig is behandeld. Ook heeft ze een advocaat aan het werk gezet om de reisbeperking op te laten heffen en moet ze zich twee keer per week melden op het plaatselijke politiebureau in Kusadasi. Minister Koenders (PvdA) heeft via het ministerie van Buitenlandse zaken laten weten “opgelucht” te zijn over de vrijlating, zo meldt ANP. Ook liet het ministerie weten dat de juridische procedure tegen Umar nog niet is afgerond.

Lees ook een achtergrondverhaal over de precaire omgang die Turkije vereist: Turkije is snel beledigd, en dat is lastig zakendoen

Politieke ophef en onrust

Haar arrestatie leidde tot grote politieke ophef in Nederland, waar de omgang van de Turken met de vrijheid van meningsuiting niet gewaardeerd wordt. Premier Rutte liet zondagochtend weten contact te hebben gehad met Umar en de ambassade te hebben ingeschakeld om haar bij te staan. Ook werden het ministerie van Buitenlandse zaken en minister Koenders ingeschakeld om druk uit te oefenen op Turkije om haar vrij te laten.

Het is het tweede incident tussen Turkije en Nederland in één week. Op donderdag leidde een rondgestuurde e-mail van het Turkse consulaat, waarin werd opgeroepen mensen die beledigingen hadden geuit aan het adres van Erdogan, Turkije of het Turkse volk aan te geven, tot onrust onder Turken in Nederland. Toen Nederland daarover protest aantekende via de ambassadeur in Ankara, kreeg die op zijn beurt te horen over de Turkse onvrede over de harde satire in Nederland.

Lees meer over de e-mail van het Turkse consulaat: Turks consulaat: meld beledigingen Erdogan