Congolese zanger Papa Wemba (66) overleden

De ‘Elvis van Afrika’ was sinds 1980 actief in Europa en trok met zijn muziek overal volle zalen.

Archieffoto van Papa Wemba uit 2006. Na een lokale carrière bereikte hij internationaal succes. Foto AFP / Pierre Verdy

De muzikant Papa Wemba – de ‘Elvis van Afrika’ - is zondag tijdens een optreden in Ivoorkust overleden. De woordvoerder van de zanger maakte dat bekend op het radiostation van de Verenigde Naties, Radio Okapi. Wemba gaf een optreden op een muziekfestival in Abidjan. Tijdens het derde nummer zou hij in elkaar gezakt zijn, waarna hij later in het ziekenhuis overleed.

Papa Wemba, geboren als Jules Shungu Wembadio Pene Kikumba, was een van de bekendste Afrikaanse muzikanten. Hij werd ook wel de “koning van de Congolese rumba” genoemd. Na een lokale carrière met zijn Zaiko Langa Langa band richtte Wemba in 1977 de groep Viva la Musica op waarmee hij in heel Afrika succes had. Sinds 1980 was hij actief in Europa waar hij met zijn unieke `rumba rock’ overal volle zalen trok. In Parijs richtte hij een groep op die een combinatie tussen traditionele soukous en westerse popmuziek maakte.

De zanger kwam verschillende keren in opspraak vanwege mensensmokkel. Hij misbruikte zijn positie als muzikant om honderden mensen uit zijn geboorteland Congo naar het Westen te smokkelen. In Frankrijk en België werd hij daarvoor veroordeeld. In België werd de zanger veroordeeld tot 15 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 22.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

    • Marissa van Loon