Columniste Ebru Umar opgepakt in Turkije

De Nederlandse van Turkse afkomst is kritisch op Turkije. Ze zegt opgepakt te zijn vanwege haar kritiek op Erdogan.

Ebru Umar tijdens het Libelle Nieuwscafe Live in perscentrum Nieuwspoort in 2014. (bijgeknipt)
Ebru Umar tijdens het Libelle Nieuwscafe Live in perscentrum Nieuwspoort in 2014. (bijgeknipt) Foto Valerie Kuypers / ANP

De Nederlandse schrijfster en columniste Ebru Umar is zaterdagavond in Turkije opgepakt door de Turkse politie. Dat meldt ze zelf op Twitter. Tegen ThePostOnline en Metro, waar ze een column heeft, zegt ze dat ze is opgepakt omdat ze kritisch is op president Recep Erdogan.

Update 9.24 uur: Umar zondagochtend voorgeleid bij de rechtbank

Ebru Umar wordt zondagochtend om 10.00 uur lokale tijd voorgeleid bij de rechtbank. De columniste meldde aan The Post Online dat ze “goed wordt behandeld”.

Umar werd uit haar huis in Kuşadesi, een kustplaats in West-Turkije, gehaald. In de nacht van zaterdag op zondag bleef ze in ieder geval vastzitten. Ook is ze naar het ziekenhuis gebracht, maar dat is standaardprocedure in Turkije.

Twitter avatar umarebru Ebru Umar Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap.
Twitter avatar umarebru Ebru Umar IK BEN NIET VRIJ. IK MOET MEE NAAR HET ZIEKENHUIS
Twitter avatar umarebru Ebru Umar We gaan nu naar ander politieburo. Guvenlik buro amirligi in KUSADASI.ik heb het niet gehoord maar er isgefluisterd dat ik vast blijf zitten

Umar, van Turkse afkomst, is vaak kritisch op Turkije. In juli 2013 schreef ze satirisch over de manier waarop in Turkije de ramadan gevierd wordt. Naar aanleiding van die column ontving ze honderden beledigingen en bedreigingen, vooral via Twitter.

Premier Mark Rutte heeft zaterdagavond nog telefonisch contact gehad met Ebru Umar.

Twitter avatar MinPres Minister-president Heb tel contact gehad met @umarebru gisteravond. Onze ambassade heeft nauw contact met haar voor bijstand, Koenders en BZ zitten er bovenop.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat medewerkers op de ambassade in Ankara op de hoogte en “actief betrokkken” zijn:

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ .@MinBZ sinds arrestatie in nauw contact met @umarebru & lokale autoriteiten. Via @nlinistanbul actief betrokken. Heeft volle aandacht.
Lees ook de column van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants Van persvrijheid in Turkije is niets over

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) reageerde zondag ontstemd op de aanhouding van Ebru Umar. In de uitzending van WNL op Zondag noemde de bewindsvrouw het “redelijk absurd dat je op basis van een tweet opgepakt kan worden.” De zaak moet snel diepgaand onderzocht worden, voegde ze eraan toe.

Journaliste Fréderike Geerdink werd al twee keer opgepakt in Turkije. In september vorig jaar zat ze vast omdat ze in verboden gebied in het land zou zijn geweest. Ze noemt de arrestatie van Umar “echt verschrikkelijk”, meldt het ANP.

“Ze zal net als ik toen verbijsterd zijn geweest toen ze ineens bij haar voor de deur stonden. Je gelooft het gewoon niet dat je meedoet en schiet behoorlijk in de stress. Ebru zal zich vast niet gek laten maken. Maar dit is een heel zorgelijke situatie. Ze moet echt zo snel mogelijk vrij.”

Kritische column

In haar laatste column in Metro reageert Umar kritisch op de oproep van het Turkse consulaat in Rotterdam aan Turkse Nederlanders om beledigingen aan het adres van Erdogan te melden. Umar noemde dit “oproepen tot NSB-gedrag”:

Maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself. En geef die geliefde Erdogan van je ook een beurt.

De oproep zou deels op een misverstand berusten, omdat een medewerker van het consulaat een fout zou hebben gemaakt.

Böhmermann

De oproep volgde op een aanklacht die Erdogan indiende tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann, die de president op televisie onder meer een geitenneuker noemde. De Duitse regering, die nauwe banden met Turkije wil onderhouden vanwege de vluchtelingencrisis, gaf vervolgens toestemming Böhmermann te vervolgen.

Umar schrijft regelmatig opiniestukken in NRC, vooral over culturele diversiteit. Zo ook twee weken geleden: Juf, doe je hoofddoek af

Kamerleden vragen opheldering

Sinds zaterdagavond reageren Nederlandse politici fel op de aanhouding van Umar. CDA-Kamerlid Raymond Knops wil opheldering van premier Rutte en minister Koenders:

Twitter avatar RaymondKnops Raymond Knops Timmermans, Tusk en Merkel bezoeken Turkije, op zelfde moment pakt Turkije NL journalist @umarebru op. Wil zsm uitleg MP Rutte/Koenders.

SP-fractieleider Emile Roemer:

Twitter avatar emileroemer Emile Roemer Ongehoord dat columnist @umarebru in Turkije is opgepakt vanwege tweets. Snel handelen nodig van @MinPres! #freeEbru

PVV-leider Geert Wilders:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Blijf met je islamofascistische poten van onze @umarebru af Erdogan. #freeebru

Han ten Broeke van de VVD heeft ook vragen gesteld aan de minister. Op Twitter zijn deze vragen te lezen:

Twitter avatar HanTenBroeke Han ten Broeke deze vragen gesteld aan @minbuza over arrestatie/aanhouding @umarebru in Turkije @NUnl_media @TPOnl @VVD https://t.co/vQjdqn1A7D

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma:

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Dit soort onacceptabele intimidatie maakt duidelijk dat de pers vogelvrij is in Turkije. Actie Koenders nodig. https://t.co/kyVZyPTR9K

De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, vindt dat Koenders de ambassadeur van Turkije in Nederland per direct moet ontbieden, volgens persbureau ANP. Voorzitter Matthijs van de Burgwal:

“De Turkse Poetin president Erdogan pakt aan de lopende band verslaggevers op en lapt consequent de vrijheid van meningsuiting aan zijn laars. De Nederlandse regering moet nu laten zien voor welke belangrijke waarden ons land staat en de ambassadeur op het matje roepen.”

Waarom reageren Turkse Nederlanders zo fel als de Turkse president wordt aangevallen? Lees Je moet niet fucken met Erdogan

Lees alle tweets met de hashtag #freeebru: