Water is schoner, nu ons klimaat nog

None

Leuk, dat stuk over buiten zwemmen (Lentewater doet geen pijn, NRC 16/4). Ook ik ben er zo eentje. Het hele jaar door geniet ik bijna dagelijks van een ‘zwemmetje’: hoe meer wind hoe leuker, hoe kouder hoe spannender.

Het meest bijzondere vind ik echter dat het kan, zwemmen in open water.

In mijn jeugd was dat onmogelijk. Het oppervlaktewater was dusdanig vervuild, met chemisch afval van de industrie en afvalwater van huizen en woonboten die direct op open water loosden, dat zwemmen absoluut onverantwoord was.

Ons huidige milieuprobleem ligt met name in de opwarming van de aarde door onverantwoord gebruik van grondstoffen. Afgelopen week is weer een nieuwe Nederlandse kolencentrale officieel geopend. Een kolencentrale die, tegen de eerdere afspraken in, niet de uitstoot van kooldioxide ondergronds opslaat. Een kolencentrale die er dus weer voor zal zorgen dat wij ons niet aan eerder gedane of gisteren gemaakte klimaatafspraken gaan houden.

Iedereen weet dat er iets moet gebeuren. Het wachten is nu op dezelfde daadkracht van politiek en industrie.

De (r)evolutie van vervuild naar schoon water binnen enkele decennia is een bewijs dat er heel veel kan – ook als het geld kost, ook als het moeilijk is.

    • Margreet van Schie