Judoka Henk Grol wint EK voor de derde keer

Guusje Steenhuis wint zilver, Michael Korrel pakt de bronzen medaille.

Archieffoto van judoka Henk Grol. Foto: Johannes Eisele / AFP

Judoka Henk Grol heeft voor de derde keer de Europese titel veroverd. De 31-jarige Veendammer prolongeerde zaterdag in Kazan zijn titel in de klasse tot 100 kilogram, door de Belg Toma Nikiforov in de finale te verslaan. Na 2008 (Lissabon) en 2015 (Bakoe) was Grol opnieuw de beste. De titelverdediger besliste de finale na 3 minuten met een ippon.

Grol was zijn jacht op goud begonnen met soepele overwinningen op de Zwitser Patrik Moser en Beka Gviniasjvili uit Georgië, beide op ippon. Tegen Elmar Gasimov uit Azerbeidzjan stond Grol wel de volle vijf minuten op de tatami, maar won hij op basis van straffen (drie tegen één). Datzelfde gebeurde in de halve finale tegen Kronberger, waarna Nikiforov in de eindstrijd na 3 minuten bij een aanval ineens op zijn rug belandde.

Zilver voor Steenhuis

Judoka Guusje Steenhuis greep zaterdag naast de Europese titel in de klasse tot 78 kilogram. De 23-jarige Brabantse kreeg in Kazan in de finale tegen Audrey Tcheuméo vier straffen en dat betekende ippon en de zege voor de Française.

Steenhuis had op weg naar de finale de Poolse Daria Pogorzelec en Abigel Joo uit Hongarije met ippon verslagen. In de halve finale volstond een waza-ari tegen de Britse Natalie Powell. Tcheuméo was in de finale echter vanaf het begin heel fel en daardoor kwam Steenhuis niet aan aanvallen toe. Het leverde haar een reeks straffen wegens passiviteit op, waarvan de vierde een voortijdig einde van de partij betekende.

Marhinde Verkerk verdedigde haar Europese titel in dezelfde klasse, maar eindigde als zevende. Dat is pijnlijk voor de Nederlandse judobond, die Verkerk al aanwees voor de Spelen ten koste van Steenhuis.

Brons voor Korrel

Michael Korrel heeft zijn eerste EK bij de senioren afgesloten met een bronzen plak. De 22-jarige judoka rekende in de troostfinale van de klasse tot 100 kilogram op straffen af met de Oostenrijker Christoph Kronberger.

Korrel won in Kazan achtereenvolgens van de Deen Frederik Jörgensen en de Fransman Cyrille Maret, daarna boog hij echter voor de Belg Toma Nikiforov. In de herkansing versloeg hij de Brit Benjamin Fletcher, waarna Korrel in de strijd om brons te sterk was voor Kronberger.

(ANP)