Vijf subregio’s Darfur worden niet herenigd

Dat is de uitkomst van een referendum dat door oppositiegroepen werd geboycot.

Een stemlokaal in Al-Fashir in Noord-Darfur. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters

De vijf subregio’s in de West-Soedanese regio Darfur moeten niet worden herenigd. Dat is de uitkomst van een referendum dat vorige week in de regio werd gehouden en dat door tegenstanders van de regering werd geboycot. Het is de gewenste uitslag voor de regering in hoofdstad Khartoem, die vreest dat een herenigd Darfur sterker staat in de onafhankelijkheidswens.

Persbureau Reuters meldt zaterdag op gezag van de referendum-commissie in Darfur dat meer dan 97 procent van de stemmers ervoor kiest de huidige opdeling te handhaven. Van de ruim 3,2 miljoen stemgerechtigden kwamen er bijna 3,1 miljoen naar de stembus.

Geboycot door oppositie

De Soedanese overheid presenteerde het referendum in Darfur als een gunst, maar oppositie- en rebellengroepen boycotten de volksstemming. Zij geloven dat de opdeling van Darfur door de Soedanese regering in 1994 in uiteindelijk vijf subregio’s heeft geleid tot de uitbraak van het gewapend conflict in 2003. Toen vochten Arabische milities en de overheid tegen Darfuri van Afrikaanse afkomst en rebellengroepen. Volgens de Verenigde Naties kwamen sinds het conflict 300.000 mensen om en raakten 2,5 miljoen mensen ontheemd.

De Soedanese president Omar Al Bashir is sinds 1989 aan de macht in het land en hoewel hij door veel Soedanezen wordt gehaat, is zijn positie sterker dan ooit. NRC-correspondent Koert Lindijer vorige week over de kwestie:

“Bashir en zijn repressieve regime worden in grote delen van het land gehaat. Bij de presidentsverkiezingen van een jaar geleden kwam vermoedelijk minder dan 10 procent van de stemgerechtigden opdagen. Maar door zijn goede dossierkennis is de president een meester in het onderhouden van persoonlijke relaties en van informele netwerken, patronagesystemen die hem aan de top houden van de strijdkrachten en de regerende Nationale Congrespartij.”

    • Etienne Verschuren