‘Veel daders Keulen gaan vrijuit’

Dat zegt burgemeester Henriette Reker van Keulen in gesprek met NRC. De slachtoffers moeten dat volgens haar accepteren.

Burgemeester Henriette Reker van Keulen.
Burgemeester Henriette Reker van Keulen. Foto AP / Henning Kaiser

Veel van de mannen die met Oudjaar in Keulen vrouwen hebben aangerand zullen vrijuit gaan, zegt burgemeester Henriette Reker tegen deze krant, en de slachtoffers moeten dat accepteren.

„Dat is niet mooi, maar het is wel de realiteit.”

De veiligheid in Keulen is volgens Reker „merkbaar verbeterd” sinds de chaos die avond. In de drukte voor en in het station werden toen massaal vrouwen omsingeld, beroofd en betast door groepjes mannen van buitenlandse afkomst. De gebeurtenissen zetten het debat over de vluchtelingencrisis in Europa op scherp – ook al bleek, anders dan aanvankelijk werd aangenomen, dat de meeste aanranders en dieven geen vluchteling waren maar Noord-Afrikanen.

Slechte beelden

De eerste verdachten staan nu terecht in Duitsland. Het kost de politie grote moeite de mannen op te sporen, zegt Reker.

„De videobeelden zijn van slechte kwaliteit. Veel van de mannen zullen niet bestraft worden, omdat de delicten niet bewezen kunnen worden. En ook als ze wél bewezen kunnen worden, zullen velen vrijuit gaan omdat alleen zware vormen van aanranding onder het Duitse strafrecht vallen.”

Reker werd in oktober gekozen, een dag nadat ze ternauwernood een moordaanslag overleefde. Op een markt in Keulen stak een man die tegen haar vluchtelingenbeleid was, haar met een mes in de hals. Het proces tegen deze verdachte, Frank S. is vorige week begonnen. Reker treedt één keer op als getuige, maar wil de aanslag daarna zo snel mogelijk achter zich laten.

De wijken in

In navolging van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Keulens zusterstad Rotterdam, wil Reker de dialoog met de Keulenaren intensiever aangaan. „Aboutaleb gaat de wijken in om contact met zijn bevolking te maken. De volgende dag bericht hij erover op de radio. Ongelooflijk goed.” Deze week is Reker begonnen om per wijk inwoners uit te nodigen voor een discussie in de hal van het stadhuis.
Reker kan zich vinden in Aboutalebs harde aanpak.

„Hier in Duitsland is het zo dat strafbare feiten waarop een straf van minder dan drie jaar cel staat, geen invloed hebben op de asielaanvraag. Ik vind dat de wet moet worden aangescherpt.”