Van Ojik polste anderen dan Klaver

Bram van Ojik heeft andere partijprominenten gepolst voor het leiderschap van GroenLinks voordat Jesse Klaver vorig jaar tot fractievoorzitter werd benoemd. Europarlementariër Bas Eickhout en zijn voorganger Kathalijne Buitenweg werd gevraagd of zij zich wilden kandideren als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Dat bevestigen diverse bronnen binnen GroenLinks.

Klavers leiderschap wordt deze zaterdag bevestigd op het congres van GroenLinks, waar hij zonder tegenkandidaten lijsttrekker zal worden voor de verkiezingen van 2017.

Het was vorig jaar de wens van zowel fractievoorzitter Van Ojik als toenmalig partijvoorzitter Rik Grashoff dat er dit voorjaar een serieuze lijsttrekkersverkiezing zou komen. Omdat Eickhout en Buitenweg daar niet aan mee wilden doen, was de weg vrij voor Klaver om op 12 mei vorig jaar al met onmiddellijke ingang Van Ojik als fractievoorzitter op te volgen.

Zo zou de jonge Klaver (29) nog geruime tijd voor de parlementsverkiezingen bestuurlijke ervaring kunnen opdoen en meer zichtbaarheid krijgen in de Tweede Kamer en media. Het kwam Van Ojik zelf ook goed uit: hij wilde zeker geen lijsttrekker worden in 2017 en eigenlijk zodra dat kon tussentijds uit de Kamer terugtreden.

Volgens Grashoff, inmiddels Kamerlid, was er nog een reden om meer zwaargewichten uit de partij dan alleen Klaver te vragen naar hun politieke ambities. „We wilden geen verrassingen meer.” Grashoff doelt op de rampzalig verlopen lijsttrekkersverkiezing van 2012 toen Tofik Dibi zich onverwacht meldde als tegenkandidaat voor partijleider Jolande Sap.

    • Philip de Witt Wijnen