Uitslag van de voorronde Grote Geschiedenisquiz

De uitslag van de voorronde van de vijftiende Grote Geschiedenisquiz die op 26 maart werd gepubliceerd in de Wetenschapsbijlage en tegelijkertijd in het Historisch Nieuwsblad en op internet, staat sinds zaterdag compleet en met uitleg op www.ggq.nl.

Meer dan 1.000 mensen zonden dit jaar een oplossing in. De voorronde is goed gemaakt: 57 inzenders hadden nul fout. Vorig jaar had niemand alles goed.

Vijf van de vlekkeloze inzenders zijn uitverkoren voor deelname aan de televisiequiz in de Lichtfabriek, de voormalige gas- en elektriciteitscentrale van Haarlem. Uitzending door de VPRO en de NTR is op vrijdag 3 juni, 20.30 uur, NPO 2.

In de televisiequiz, onder leiding van presentator Joost Karhof, zullen vijf gemengde teams om de eindoverwinning strijden. Ieder team zal bestaan uit twee bekende Nederlanders met hetzelfde beroep én een deelnemer aan de voorronde. Dit om de strijd spannender te maken, want in voorgaande jaren, toen de ‘lezers’ één eigen team hadden, won het lezersteam – dat de voorronde al had doorstaan – meestal glansrijk. Nu krijgt ieder team een eigen ‘lezer’. Het winnende team krijgt een reis naar een historische locatie.

De vijf winnaars van de voorronde zijn:

Marije van Overmeeren (38) uit Den Burg, Texel (beleidsmedewerker erfgoed en cultuur),

Ineke van der Sar (58) uit Oegstgeest (geschiedenisdocent),

Peter Leeuwendal (61) uit Heveadorp (met prepensioen, werkte in financiële wereld).

Jan Mulder (64) uit Maarn (gepensioneerd IT’er)

en Willem Kwint (56) uit Tilburg (leraar Engels).

Geschiedenisleraar van het Jaar Martijn Vermeulen uit Beneden-Leeuwen zal in de quiz een aantal van de antwoorden toelichten. In aanloop naar 3 juni kan iedereen via www.ggq.nl meespelen in een jubileumquiz die bestaat uit vragen uit voorgaande edities.